Diyarbakır Orman ve Su işleri Başkanlığı 15 Bölge Diyarbakır Şube Müdürü Erdal Seven Av ve Yaban Hayvanlarının korunması, geliştirilmesi ve devamlılığının sağlanması amacıyla Kaçak avcılığın engellenmesi gerektiğini belirterek , “Kaçak avcılığı  engellemek  gelecek nesile  hayvan türlerini korumamız ve gelecek nesillere aktarılması gerektiğini” söyledi. 

‘Sürdürülebilirlik en temel ilkemizdir’

Türkiye’de av ve yaban hayatı Orman ve Su İşleri Bakanlığı adına Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından yönetilmekte olduğunu söyleyen Seven, av ve yaban hayatı yönetiminde sürdürülebilirliğin en temel ilkeleri olduğunu söyledi.

Yaban hayatının kendi kuralları olan bir birliktelik olduğunun unutulmaması gerektiğinin altını çizen Seven, “Bu birlikteliğin doğal dengesi bitki ve hayvan türleri arasındaki rekabet ile oluşmaktadır. İnsanoğlu eşit koşullarda olmayan bir rekabet oluşturarak bu doğal dengeyi bozabilmektedir.” uyarısında bulundu. 

‘Avcılar eğitilip sertifikalandırılmalı’

Av kaynaklarının doğrudan kullanan avcıları yetiştirmek için sertifikalandırılması gerektiğini anlatan Seven, av kaynaklarını doğrudan kullanan avcı adaylarının eğitimli, bilinçli avcı yetiştirmek, yetişmiş olanlara da sınav neticesinde sertifika vermek için yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Seven, “Avcılık ile ilgili eğitim ve öğretim yaptırmak üzere İl Müdürlüğü ile Halk Eğitim Müdürlüğü iş birliğinde ‘Avcı Eğitim Kursları’ düzenlenerek başarılı olanlara Avcı eğitim sertifikaları verilmektedir. Bu kapsamda İlimizde 2013 ve 2014 tarihlerinde  14 Adet ‘Avcı Eğitim Kursu’ açılmış olup toplamda 343 kişiye ‘Kurs Bitirme Sertifikası’ verilmiştir. 2015 yılında 29 kişilik  1 adet avcı eğitim  kursu bitmiş olup ‘Kurs Bitirme Sertifikaları’ verilmiştir. İl Şube Müdürlüğümüzce 26 ve 27 kişilik iki adet avcı eğitim kursumuz son hızıyla devam etmekte olup kurs neticesinde başarılı olan avcılarımıza sertifikaları verilecektir.” bilgilerini verdi. – İLKHA