İran'ın başkenti Tahran'da İran'ın dini lideri Seyyid Ali Hamaney ile görüşen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan buradaki temaslarına dikkat çekerek, İslam dünyası içerisindeki sorunların, batının müdahalesi olmadan çözülmesi gerektiğini söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı makamında kabul eden Seyyid Ali Hamaney ise, tüm İslam düşmanlarının gelişen İslami uyanıştan korku duyduklarını belirterek, Amerika ve İsrail'in bazı İslam ülkeleri arasındaki ayrımından  sevinç duyduklarına dikkat çekti.

"Amerika'ya bel bağlamanın İslam ülkeleri için hiçbir olumlu neticesi olmadı"

Ali Hameney görüşmede, İslam ülkelerinin Amerika ve batıya güvenmeleri ve bel bağlamalarının İslam ülkeleri için hiçbir olumlu neticesinin olmadığının açık bir şekilde görüldüğünü ve bunun en bariz örneğinin de bölgede onların müdahaleleri sonucu yaşanan çatışmalarda bölge ve İslam ülkelerinin gördükleri zarar olduğunu söyledi. 
 

Ayetullah Hamaney, Irak ve Suriye meselelerine değinerek, burada düşmanların gizli elerinin olduğunu ve bunu görmeyenlerin ancak kendilerini aldattıklarını belirtti.

" İslam ülkeleri arasında yakın işbirliği oluşmalı"

Hamaney, genel İslami uyanışın İslam düşmanlarının kaygılarının ana nedeni olduğunu belirterek, "İslam düşmanları bu büyük olaya karşı koymak için hazırladıkları plan ve komplolara, bugün Amerika ve Siyonist İsrail rejimi bazı İslam ülkeleri arasındaki iç ihtilaf ve anlaşmazlıklardan çok mutludurlar.  Bu sorun ve anlaşmazlıkların giderilmesi yolu ise, İslam ülkeleri arasında yakın bir işbirliğinin oluşması ve uygun yapıcı pratik girişimlerin hayata geçirilmesidir" dedi.

" İslam ülkelerinin her birinin gücü gerçekte İslam ümmetinin gücüdür"

İran ve Türkiye arasındaki ilişkilerin geliştirilmesinden iki ülkenin ortak çıkar, kazanç ve çıkarlarına temas eden Hamaney, İslam dünyasında İslam ülkelerinden her birinin gücünün gerçekte İslam ümmetinin gücü olduğunu ve İran İslam Cumhuriyetinin genel siyasetinin, İslam ülkelerinin birbirlerini takviye etmeleri ve güçlendirmeleri ve birbirlerini zayıflatmaktan sakınmaları esasına dayalı olduğunu ve İran İslam Cumhuriyeti ile Türkiye ilişkilerinin gerçekte bu hedefe katkıda bulunduğunun altını çizdi.  
 

Hamaney konuşmasının son bölümünde ise İslam âlemi için izzet, azamet ve şevket temennisinde bulunarak, İran'ın bölge meselelerinin çözümü için her türlü fikir teatisinde ve işbirliğinde bulunmaya hazır olduğunu bir kez daha vurguladı. 

" İran-Türkiye Ekonomik işbirliği Konseyi kuruldu"

Tahran temaslarına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise bu görüşmede, "Bu ziyaretimde ikili ilişkiler ve ayrıca bölge sorunları ve siyasi ve ekonomik konular hakkında görüşmelerde bulunduk. İran-Türkiye Ekonomik işbirliği Konseyi kuruldu ve bakanlarımıza, çalışmaları daha fazla takip ederek, 30 milyar Dolar ticari hacmi gibi beklentilerin karşılanmasını belirttik" dedi.

"Batının müdahalesi olmadan çözülmesi gerekir"

İslam dünyası içerisindeki sorunların, batının müdahalesi olmadan çözülmesi gerektiğini belirten Erdoğan, "Ortadoğu'da, birbirimize yardım ederek çözmemiz gereken birçok sorun var. Bu sorunların çözülmesi için batıyı beklememeliyiz. "dedi

IŞİD'e de  de dikkat çeken Erdoğan daha sonra, "Ben, IŞİD'ı Müslüman olarak tanımıyorum" ifadelerine yer verdi. (İLKHA)