YSK'nın açıkladığı takvim kapsamında seçime katılacak siyasi partilerin en az 41 il seçim çevresinde milletvekili aday listelerini, bugün 17.00'a kadar YSK'ya teslim etmeleri gerekiyor. Partiler, 7 Nisan'dan sonra milletvekili aday listesini bildirmediği iller için milletvekili aday listesi veremeyecek.

Bağımsız adayların da aynı süre içerisinde başvurularını yapmaları gerekiyor. Milletvekili kesin aday listeleri ile bağımsız adaylar 24 Nisan'da ilan edilecek.

41 il seçim çevresinden az sayıda milletvekili aday listesi bildiren siyasi partiler, seçime katılamayacak.

Aynı ilin birden fazla seçim çevresi olması halinde, siyasi partilerin her seçim çevresi için ayrı ayrı milletvekili aday listesi vermesi zorunlu olacak. Aksi halde o il seçim çevresinde seçime katılma şartları oluşmayacak.

Siyasi partiler, milletvekili aday listesinin verilmesinden sonra, ancak eksik aday listesini tamamlayabilecek veya varsa maddi hataları düzeltebilecek.

Seçim takvimi

8 NİSAN: Yurt içi ve yurt dışı seçmen kütükleri kesinleştirilecek.

14 NİSAN: Yurt dışı seçmenlerin oy kullanacakları temsilcilik seçmen listeleri belirlenerek www.ysk.gov.tr adresinden ilân edilecek.

15 NİSAN: Her sandık için adı önerilen başkan adayları arasından ad çekilerek sandık kurulu başkanları belirlenerek, sandık kurulu başkan ve üyeleri SEÇSİS'e girilmeye başlanacak.

Milletvekili geçici aday listeleri radyo, televizyon ve Resmi Gazete'de yayınlanacak. Geçici aday listelerine karşı il seçim kurullarına ve YSK'ya yapılacak itirazlar başlayacak.

21 NİSAN: Birleşik oy pusulasında yer alacak olan bağımsız aday sıralaması için tüm il seçim kurullarında aynı anda olmak üzere saat 11.00'de kura çekilecek, davete rağmen kuraya katılmayan bağımsız aday yerine ise il seçim kurulunca kura çekimi yapılacak.

23 NİSAN: Milletvekili kesin aday listeleri ilan edilmek üzere il seçim kurullarına, Resmî Gazete, radyo ve televizyonda yayımlanmak/yayınlanmak üzere ilgili mercilere gönderilecek.

8 MAYIS: Gümrük kapılarında ve yurt dışı temsilciliklerde oy verme işlemine başlanacak.

28 MAYIS: Propaganda serbestliği ve bazı seçim yasakları başlayacak.

31 MAYIS: Temsilciliklerde oy verme işlemlerinin sona erecek. Radyo ve televizyon propaganda konuşmalarının başlayacak.

7 HAZİRAN: Oy verme işlemine başlanacak.

Yurtdışında randevu sistemi kaldırıldı

Öte yandan yurtdışında oy kullanımında son seçimde yaşanan aksaklıkların yaşanmaması için randevu sistemi kaldırılarak, yurtdışında oy kullanma süresi uzatılmıştı. (İLKHA)