Yaklaşık beş senedir kalp damarı tıkalı olan bir hastaya narkoz verilmeden ve kalbi durdurulmadan koroner bypass ameliyatı yapıldı. Yaklaşık 2 saat süren ameliyatı YYÜ Cerrahi bölümünden Yrd. Doç. Dr. Ali Kemal Gür, Yrd. Doç. Dr. Dolunay Odabaşı ile Anestezi bölümünden Doç. Dr. Uğur Göktaş, Yrd. Doç.Dr Nurettin Yüzkat ile birlikte 10 kişilik ekip yaptı.
Muş’un Tutak ilçesinden Van’a ameliyat olmak için gelen kalp damarı yüzde 99 tıkalı olan Halis Yıldırım’a Türkiye’de istisnai olarak uygulanan lokal anestezi tekniğiyle, uyutulmadan ameliyat yapıldı. Yapılan ameliyatın ardından altı gündür hastanede tedavisi süren hastanın yarın taburcu edileceği belirtildi.
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan, ameliyatı yapan ekipte bulunan Ali Kemal Gür, dünyada çok az yapılan bir ameliyatı gerçekleştirdiklerini belirterek, “Hastamızda yaklaşık beş senedir bir kalp rahatsızlığı hastalığı mevcuttu. Daha önce üç defa stent takılmış, en son yapılan anjiyoda ana damarında yüzde 99’luk bir darlık mevcuttu. Hastanın damar yapısı itibariyle genel anestezi yapılmasını istemedik. Dünyada çok fazla yapılmayan bir anestezi tekniği ile hastanın uyanık bir şekilde her şeyi duyarak ama genel anestezi almadan bypass yaptık.” dedi.
“Bu başarıdaki en büyük faktör anestezi faktörüdür”
Hastayı tehlikeye sokmadan anestezi tekniğinin uygulandığını ve hastanın altı gün süren tedavinin ardından yarın taburcu olacağını söyleyen Gür; “Bu cerrahi teknik genel anestezi tekniği altında iki ve üç damar hastasına yapılabilir. O zaman da hastanın riski biraz daha artıyor. Biz riski fazla artırmadan yarım saat bir ameliyat şeklinde olayı tamamen bitirdik. Bu başarıdaki en büyük faktör anestezi faktörüdür” ifadelerini kullandı.
“Anestezi tekniği açısından ilk defa yapılan bir müdahaledir”
Ameliyatın anestezi tekniği ile yapıldığını, bu tekniğin diğer ülkelerde çok yüksek maliyetlerle gerçekleştiğini, ayrıca kalp akciğer makinesinin olumsuz bazı yönlerinin olduğunu belirten Gür; “Anestezi tekniği açısından ilk defa yapılan bir müdahaledir. Hasta eğer kalp akciğer makinesine girerse hastanın psikolojik yapısında düşkünlük oluyor. Çünkü kalp akciğer makinesinin olumsuz etkilerinden dolayı hasta ameliyat sonrası depresyon, ölüm korkusu, yaşamdan soyutlanma gibi bazı şeyler yaşayabilir. Biz, hastayı bundan kurtarma amacıyla bu ameliyatı yaptık. Bu ameliyat yurt dışında çok yüksek meblağlarda olduğu için genelde borsa sahipleri ve üst düzey yöneticiler bu ameliyatı olmak isterler. Akli dengelerinde ve psikolojik yapısında bozukluk olmasın diye genelde beden uyuşturularak ameliyat olmak isterler. Biz de bu ameliyatı gerçekleştirdiğimiz için mutluyuz” dedi.
Rektör Prof. Dr. Peyami Battal ise hedeflerinin diğer bölgelere hasta sevkine son vermek olduğunu vurguladı.
“Hastanemizde doktorlarımız güzel bir başarıya imza attılar”
Türkiye’de çok az hastanede uygulanan bir yöntemin ilk defa üniversitelerinde uygulandığını belirten Peyami Battal, “Kalp damar bölümündeki öğretim üyelerimiz hastamıza lokal uyuşturmayla ameliyat yaptılar. Türkiye’de çok az hastanede uygulan bir sistem uygulanmış oldu. Hasta tamamen uyutulmadan, lokal bir anestezi yöntemi ile kalbe baypass yapıldı. Hastanemizin önemli başarılardan biri de bu oldu. Hedefimiz hastanemizden başka bir bölgedeki hastaneye sevk olayını kaldırmaktır. Yeni dönemdeki projelerimizle bunu başarmış olacağız.” şeklinde konuştu. (İlyas Akkoş-Yılmaz Sönmez İLKHA)