Atlı faytonlar, gelişen teknoloji ve ulaşım sektörüne direnerek devem ettiriliyor. Tarihi kültürü devam ettirmeye çalışan atlı faytonlar özellikle turistlerin ilgi odağı oluyor.

Daha önce sınırlı güzergahta hizmet sunan atlı faytonlar, 2012 tarihinde İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin kararıyla güzergahları arttırıldı.  Özellikle Konak Pier, Alsancak Limanı, Karşıyaka, Kültür Park, Kemeraltı, Basmana başta olmak üzere birçok noktada hizmet veriyor. Faytonların çoğu belediye bünyesinde faaliyet yürüttüğü halde, baba mesleğini devam ettiren faytoncular da mevcut.

Baba mesleğini sürdürdüklerini dile getiren atlı faytoncular, fayton geleneğinin İzmir ile özdeşleştiğinden dolayı hem yerli halkın hem de yabancı turistlerin ilgi odağı olduğunu belirtiyorlar.

Atlı faytonlarla sahil boyu yol almanın ayrı bir haz verdiğini ifade eden İzmirli faytoncular, “Atlı Fayton İzmir kültürü ve tarihiyle özdeşleşmiştir. Genellikle faytonları turistler ve yerli halk kullanıyor. İzmir’i ve tarihi mekanları gezmek isteyenler faytonla yolculuk yapmayı tercih ediyor.

Turist ve halkın yanı sıra, gelin ve damatlar, sünnet şöleni yapmak isteyen aileler de faytonla sahil boyu gezmeyi tercih ediyorlar. Bir kültür haline gelen faytonla yolculuk herkes tarafından ilgiyle karşılanıyor.” diye konuştular.

Faytoncular, 6 kilometrelik yolu 25 TL, 12 kilometrelik bir yolu ise 60 TL’ye gidiyor.  (Şükrü Tontaş - İLKHA)