Diyarbakır`ın Bismil İlçesinde yayın yapan Bismil Haber Gazetesi kurucusu Musa Çelebi tarafından hazırlanan Bismil Köy ve Şehir planı haritasında, yerleşim yerlerinin isimleri Türkçe ve Kürtçe olarak düzenlendi.

Hazırlanan haritalar birçok kamu kurum ve kuruluşlarına dağıtılırken, özellikle esnafın haritaya yoğun ilgi gösterildiği belirtildi. Haritanın, hizmet ve ulaşımda büyük kolaylık sağlaması amaçlanıyor.

Musa Çelebi tarafından hazırlanan ve Bismil`de yerel yayın yapan, Bismil Haber Gazetesi tarafında basılan, Bismil haritası ve Bismil şehir planı haritasında ilçe merkez ve köylerinin (mahalle) Türkçe isimlerinin yanı sıra Kürtçe isimleri de yer aldı.

Köylerin Kürtçe isimlerinin de bulunduğu haritanın, halka kolaylık sağlayacağını ifade eden Musa Çelebi, “Köylerin isimleri değiştirilmesine rağmen vatandaşlar, Kürtçe isimleri kullanmaya devam ediyor. Vatandaşlara kolaylık sağlamak amacıyla yayınladığımız, 70x100 cm ebadında Bismil Şehir planı ve 60x40 ebadında Bismil Köy Haritasında köylerin Türkçe isimlerinin yanı sıra Kürtçe isimlerine de yer verdik. İki dilli harita ile gerek hizmetlerde gerekse ulaşımda büyük kolaylığın sağlanmasını umuyoruz.” dedi.

“Eski isimler o yerleşim alanın ruhunu taşıyor”

Çelebi, “Bismil`de birçok kişi yerleşim yerlerinin Türkçe isimlerini bilmiyordu. Kürtçe isimleri telaffuz edince o köyü tanınmış oluyordu. İlçemizde bu eksiği fark ettik. İlçede Kürtçe-Türkçe köy haritası ve İlçe merkez şehir planı haritası çıkarmak için çalışmaya başladık. Köylerin eski isimleri tespit etmek, haritanın dizgi ve çizimleri yapmak, bilgilerini kişi ve kurumlardan toplamak için 15 gün uğraştık. Haritalar hazırlatıldıktan sonra, Bismil Belediyesi`nde harita mühendislerinden ve Belediye görevlisi Numarataj Abdullah Bayram`dan haritaların incelemesini ve yanlışlık olup olmadığını kontrol edip, onay vermesini istedik. Haritalar Bismil belediye başkanlığı tarafından inceledikten ve hatasız olduğuna onay verildikten sonra baskıya verdik. Ücretsiz ve gazete eki olarak ilçede kamu kurumları, esnaf ve vatandaşlarımıza 4 bin adet dağıttık.” şeklinde konuştu.

Merkezde 12 mahalle ve 110 Köy (Mahalle) toplam 122 mahalle ve 87 mezranın isimlerinin yer aldığı haritaları en ince detayları ile hazırladığını ifade eden Çelebi, son olarak şunları ifade etti: “Bismil köy haritasında karayolları, asfalt, yol, stabilize yol ve ham yolları belirlenerek, Her köyün nüfusu ve ilçe merkeze uzaklığı, Türkçe ve Kürtçe adları ve mezraları güncellenerek basıldı. Harita yaparken, Bismil`de tüm köyleri gezerek ve muhtarlardan ve vatandaştan Kürtçe isimler sağlıklı bir şekilde alınarak düzenlendi.” (İLKHA)