Dicle Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Kemal Timur, Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Murat Ateşal, öğretim üyeleri ve öğrencilerin katıldığı program kongre merkezinde gerçekleşti.
Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Doçent Doktor Ahmet Tanyıldız, “Okuma Biçimleri” konusunda bir sunum yaptı. Tanyıldız, kültürler konusunda bilgiler vererek, okuma biçimleri konusunda bilgiler verdi.
“Bilgi, öteden beri ulaşılması zor bir brikimdir. Bu nedenle okuma ve yazma faaliyetleri seçkin kişilere özel ayrıcalıklı oluyordu” diyen Tanyıldız, günümüzde bilgiye her zaman ve her durumda ulaşmanın kolay olduğunu, ilerleyen teknoloji ile sanal bağımlılığın insanı esir aldığını söyledi.
Verimsiz okumanın nedenlerini anlatan Tanyıldız, dikkat ve algı eksikliğinin, okuma sürecinde farklı uğraş bulmanın okuma aşamasını sekteye uğrattığını vurguladı. Verimli okumama algı ve dikkati yoğunlaştırmak için ilgi alanının keşfetmek gerektiğini belirten Tanyıldız, kelime bilgisinin artması için okumanın önemine değindi.
“Ali Emiri ve Kitap” başlığıyla konuşan Edebiyat Fakültesi öğretim Elemanı Okutman Mustafa Uğurlu Arslan da UNESCO tarafından yapılan bir araştırma sonucu Türkiye’de kitap okuma sayısının çok geride kalmasının üzüntüsü içinde olduğunu söyleyerek, kitap denilince akla Ali Emirinin okumak için azmini anlattı.
Arslan, irfan sahibi alimlerin geçmişten günümüze mektup yazdığını, her türlü bilginin ehemmiyet arz ettiğini belirterek, hayatı ve kendimizi tanımak adına psikoloji ve felsefe okumanın insanı meçhul kıldığını aktardı.
“Kitabın satırları arasında seyahat etmenin büyüsüne kapılmalıyız” diyen Arslan, okumanın öneminin büyüklüğünü, zekâyı büyüterek kibarlaştırdığını söyledi.
Program konuşmaların ardından Edebiyat Fakültesi Öğrenci Topluluğu tarafından Şiir ve Müzik Dinletisi ile devam etti. Konservatuar saz gurubunun eşliğinde öğrencilerin okuduğu şiirler ve seslendirdikleri şarkılar ile salonda bulunanlara keyifli anlar yaşattı.
Etkinlik sonunda katılım sağlayanlara plaket takdim edildi. - İLKHA