BİNGÖL - Kurban Bayramı nedeniyle açıklamalarda bulunan Bingöl İl Müftüsü Mecit Can, bayramın toplum hayatımızda üstün yeri ve değeri olduğunu ifade ederek, "Bu günlerde annemizin-babamızın ellerini öpüp hayır dualarını almalıyız" dedi.
Bayram günlerinde toplum şuurunun bütünleştiğini söyleyen İl Müftüsü Mecit Can, "Toplum fertleri birbirleriyle sevinip kaynaşır. Hayatın bitmek tükenmek bilmeyen sıkıntıları içinde bunalan, bitkin ve yorgun hale gelen insanları bayramlar dinçleştirir ve çalışma azimlerini artırır" diye konuştu.
Allah`ın Rızasını Kazanmaya Vesile Olan İbadet
Allah`ü Teâlâ`nın inanan kullarına kulluk borcu olarak hem bedenî hem de mali ibadet ve mükellefiyetleri yüklediğini belirten Can, her biri Allah`ın rızasını kazanmaya rahmet ve nusretine mazhar olmaya ve ahiret hayatında büyük nimet ve yüce derecelere kavuşmaya vesile olacak mâlî ibadetlerden birisinin de kurban kesmek olduğunu dile getirdi.
Rabbin İçin Namaz Kıl, Kurban Kes
Kurban hakkında bilgiler veren Can, "Allah`a yaklaşmak için bir yol olan kurban, özellikleri tespit edilmiş bir hayvanı belli bir vakitte, ibâdet maksadıyla ve usulüne uygun olarak kesmek demektir. Onun formatı Allah tarafından ortaya konulmuştur ve insanların o ibadet yerine başka bir ibadeti ikame etmeye ya da onun şeklini değiştirmeye hakları yoktur. Tabii ki, bu ilahî emir ve yasakların pek çok hikmetleri ve menfaatleri de vardır. Fakat sadece bu hikmet ve menfaatler gözetilerek yapılan, kulluk düşüncesiyle ve Allah`ın rızasını kazanma niyetiyle yapılmayan şeyler ibadet sayılmazlar ve insana sevap da kazandırmazlar. Kurban; Cenâb-ı Hakk`ın `Rabbin için namaz kıl, kurban kes` emrine uyarak, rızası kazanılmak için kesilir.
Kesilen kurbanın akan kanı ile birlikte sahibinin günahlarının da bağışlanacağı Peygamberimiz (sav) tarafından müjdelenmiştir" dedi.
Kurban dağıtımı ve zengin fakir kaynaşması
Kurban dağıtımının birçok yönü bulunduğunu ifade eden Müftü Can, "Kurban dağıtımının yapıldığı yerlerde insanlara çok cazip gelmektedir; orada İslam sahaveti, cömertliği, civanmertliği, hatta îsâr (başkasını kendi nefsine tercih etme) ruhu varsa, bu temel değerlerimize karşı da bir sevgi ve bir alaka uyandırmaktadır. Kurban`ın muhtaçlara yardım ve kardeşliğin tesisi için iyi değerlendirilmesi gerekir. Bu kutsal ibadetin gönülleri birbirine yaklaştırmada önemli bir vesile olduğunu vurgulamak gerekir. Kurban Bayramı bir taraftan muhtaçlara yardım açısından çok iyi değerlendirilmeli, diğer yandan bu mübarek ibadet herkese sevdirilmeli, herkes ona özendirilmelidir" diye konuştu.
İnsanlar ve Kurumlar Hayır Seferberliğine Teşvik Edilmeli
İnfakın sadece mala ve paraya münhasır bir ibadet olmadığına değinen Can, İlim, fikir, kuvvet ve amel gibi şeylerinde de muhtaç olanlara infakta bulunulması gerektiğini belirterek, "Bu açıdan kurban kesmek de bir infaktır. Hz. Peygamber`in (sas) bu ibadete çok önem vermiştir. Bir de iyilik yaparken de dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. İyilikler yapılırken, ne o iyiliği yapan ne de başkası zarar görmemelidir. Güzergâh güvenliği sağlanmalı, yardımlar devletle ortak yapılmalı. Mülkî amirlerle görüşülerek yapılacak iyilikler muhtaçlara kimse zarar görmeyecek şekilde ulaştırılmalı. `Bir iyiliğe öncülük eden kimseye o iyiliği yapanın ecri gibi sevap vardır` hadisinde buyrulduğu gibi diğer insanlar ve kurumlar hayır seferberliğine teşvik edilmeli" ifadelerini kullandı.
İslâm`a ait insanî ve sosyal büyük bir fedakârlık: Kurban
Kurbanın, insanların Allah`a yaklaşmasına ve O`nun rızasını kazanmasına vesile olan bir ibadet olduğunu kaydeden Can, "Kurban kelimesinde bu mana vardır. İnsan kurban kesmekle İbrahim (a.s.) gibi Allah`a ve O`nun emirlerine bağlılığını, gerekirse O`nun rızasını kazanmak için her fedakârlığa katlanacağını göstermiş olur. Allah`ın hoşnutluğunu kazanmak için yapılan her şeyde esas olan iyi niyettir. Kurbanda da böyledir, iyi niyet ve ihlas esastır. Bakınız, bu konuda Kur`an-ı Kerim`de şöyle buyruluyor: "Onların (kurbanların ) ne etleri ne de kanları Allah`a ulaşır. Fakat O`na sadece sizin takvanız ulaşır." (2) Esasen Allah Teâla ancak takva sahiplerinin yapmış oldukları ibadetleri kabul eder. Şu gerçek de bilinmeli ki, insanların ihtiyaçları için yeryüzünde yüz binlerce hayvan kesiliyor. Fakat bunlardan yalnız durumları yeterli olanlar yararlanıyor. Kurban Bayramında ise, Hak rızası için birçok hayvan kesiliyor. Bunların etlerinden ve derilerinden çok fakir kimseler de yararlanıyor. İktisadî olan mesele, dinî ve ahlâkî bir mahiyet kazanıyor. Şahıs menfaatı yerine toplumun menfaatı bulunmuş oluyor. Bunun için kurban kesilmesi, İslâm`a ait insanî ve sosyal büyük bir fedakârlık demektir. Bazı kimseler hemen her yıl kurban bayramında bu soruyu sorarlar: Hayvanı kesmeden canlı olarak veya bedelini yoksullara vermekle kurban kesilmiş olur mu? Kurbanın rüknü, kurban edilmesi câiz olan hayvanlardan birini kesmek olduğundan, hayvanı kesmeden canlı olarak veya bedelini yoksula vermekle kurban ibadeti yerine getirilmiş olmaz, bu ancak sadaka olur" dedi.
Bayram`da sevinçli ve güler yüzlü görünmek tavsiye ediliyor
Can, "Peygamberimizin Mekke`den Medine`ye hicretlerinin ikinci yılında meşru kılınmıştır. Peygamberimiz Medine`ye hicret buyurduklarında Medinelilerin eğlendikleri iki günleri vardı. Peygamberimiz: "Bu günler ne oluyor?" diye sorduğunda, onlar "Biz cahiliyette bu günlerde oynayıp eğlenirdik.`` dediler. Bunun üzerine peygamberimiz : "Bunların yerine Allah Teâla size daha hayırlı iki gün verdi: Ramazan bayramı, kurban bayramı" (18) buyurdu. Bayram günleri sevinç günleridir. Bu günlerde sevinçli ve güler yüzlü görünmek tavsiye edilmiştir. Bu itibarla bayramın toplum hayatımızda üstün yeri ve değeri vardır. Bayram günleri toplum şuuru bütünleşir. Toplum fertleri birbirleriyle sevinip kaynaşır. Hayatın bitmek tükenmek bilmeyen sıkıntıları içinde bunalan, bitkin ve yorgun hale gelen insanları bayramlar dinçleştirir ve çalışma azimlerini artırır. Bu günlerde akraba ve komşularımızla olan ilişkilerimiz kuvvetlenir, birlik ve kardeşliğimiz güçlenir. Bayram sabahı camilerimizi dolduran kalabalıkların hep birlikte ve içtenlikle yüce Allah`a yönelmeleri, O`ndan af ve bağış dilemeleri ayrı bir önem taşır. Çünkü böyle bir amaçla bir araya gelen, aynı iman ve heyecanı taşıyan toplulukları yüce Allah`ın rahmeti kuşatır ve onları affeder" diye konuştu.
Anne ve babamızın hayır dualarını almalıyız
Bayram günlerinde büyüklerimizi ziyaret etmemiz gerektiğinin altını çizen Müftü Can, "Bu günlerde annemizin-babamızın ellerini öpüp hayır dualarını almalıyız. Dinimizde Allah`a ibadetten sonra anne ve babaya saygı ve iyilik emredilmiş, onlara karşı `öf` demek dahi yasaklanmıştır. Akraba ve komşularla tebrikleşerek, karşılıklı sevgi ve saygı duyguları aktarılmalı, karşılaştığımız herkesle selâmlaşarak tebrikleşmeliyiz. Tanıdıklarımızı ziyaret ederek hatırlarını sormalı ve gönüllerini almalıyız. Hastanelerde ve evlerde yatan hastaları görmeli, şifa dileklerimizi sunmalıyız. Yetimlerle ve kimsesiz çocuklarla ilgilenip onları okşamalı ve onlara anne ve baba gibi davranmalıyız. Çevremizdeki yoksullara ve bakıma muhtaç çocuklara yardım ellerimizi uzatmalı, onların da bayram sevinci yaşamalarını sağlamalıyız. Bizden hayır dua bekleyen ölülerimizin mezarlarına giderek onlara dua etmeli, ruhları için hayır ve hasenatta bulunmalıyız" dedi.
İslâm`ın emrettiği şekilde çevremizdeki insanlara iyi davranmalıyız
Bayramda dargın olanları barıştırmak gerektiğine vurgu yapan Can, "Tanıdıklarımızdan dargın olanları barıştırmaya çalışmalı ve aralarını bulmalıyız. Her zaman olduğu gibi bayram günlerinde de İslâm`ın emrettiği şekilde çevremizdeki insanlara iyi davranmalı, incitici ve zarar verici davranışlardan sakınmalıyız. Bütün bunlar, toplumu oluşturan fertleri birbirleriyle kaynaştırarak milli birliğin sağlanmasında ve toplumu rahatsız eden ayrılık ve düşmanlıkların yok olmasında etkili olur. Bu duygularla hepinizin kurban bayramını tebrik ediyor, daha nice bayramlara sağlıkla, huzurla erişmemizi Cenâb-ı Hak`tan diliyorum. Mübarek bayramın ülkemize, İslâm alemine ve bütün insanlığa iyilik ve hayırlar getirmesini diliyorum. Cenâb-ı Hak yaptığımız ibadetleri ve keseceğimiz kurbanları rızasına muvafık eylesin ve bizi kendisine ibadetten ayırmasın. Amin" şeklinde konuştu.
Ali Yıldırım - İLKHA