Aksaray Üniversitesi Rektörü Profesör Doktor Mustafa Acar, Türkiye`nin zor bir coğrafyada bulunduğunu ve etrafında ciddi olaylar yaşandığını anımsatarak birlik, bütünlük ve kardeşlik ruhunun korunması gerektiğini özellikle vurguladı.
Acar, soğuk savaş döneminin bittiğini hatırlatarak, "Berlin Duvarı yıkıldı, belirli bir süre dünyada tek süper güç olarak Amerika`nın egemenliğini gördük. Ama çok geçmeden Rusya hızla toparlanmaya başladı, Çin ve Hindistan`ın yükselişi daha belirgin bir hale geldi ve bunlara Brezilya, Türkiye, Güney Kore gibi, yeni yükselen güçler de eklenlenmeye başladı. Dünyanın mevcut büyük ekonomileri için G7 tabiri kullanılıyor. Bu ülkeler Amerika, Kanada, Japonya, İngiltere, Almanya, Fransa ve İtalya. Bir de içerisinde Rusya, Brezilya, Hindistan, Çin, Güney Kore, Endonezya ve Türkiye`nin olduğu 'Yükselen Ülkeler' var ve bunlar da E7`ler olarak adlandırılıyor” dedi.
Acar daha sonra, "Şu anda E7`lerin büyüme hızının G7`lerden çok daha fazla olduğunu ve aşağıdan gelen ülkelerin daha hızlı şekilde büyüdüklerini kaydederek, “Eğer trendler bu şekilde gidecek olursa 2030`lu yıllarda G7 ve E7`ler arasındaki denge eşitlenecek. 2050`lerde ise E7`ler G7`leri, ekonomik ağırlık olarak geçecek.” İfadelerine yer verdi.
Böyle bir dünyada Türkiye`nin hem yükselen bir ülke, hem de dünyada güçlü bir kurucu aktör olmak zorunda olduğunu belirten Acar, sözlerini şu şekilde bitirdi: “Bu elbette kendiliğinden olmaz. 20`nci yüzyılın büyük bölümünde yaptığımız hataları tekrarlarsak, birbirimize düşersek, kavga edersek, sorunlarımızı konuşarak değil de sloganlarla, çatışmalarla halletmeye kalkarsak, toplum enerjisini pozitif yönde değil de negatif yönde kullanırsak çok kan kaybederiz; dünyanın büyükleri alır başını gider, biz yaya kalırız. Hepimiz bu noktada dikkatli olmalı, sağlıklı düşünmeli, kardeşlik ve beraberlik ruhunu yükseltmeliyiz.”
Öğrenci Konseyi Çalıştay`ında öğrenci sorunları ve çözüm yollarına ilişkin görüş alışverişinde bulunuldu. (Ömer Yıldırım-İLKHA)