Halk Sağlığı Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, diş çürüğü ve diş eti hastalıkları, dünyada olduğu gibi Türkiye'de de en sık görülen sağlık sorunlarının başında yer aldığı ifade edilerek, kurum olarak hedeflerinin koruyucu ağız ve diş sağlığı hizmetlerinin geliştirilerek sürdürülmesi olduğu ifade edildi.
Dünya Diş Hekimleri Birliği'nin ağız diş sağlığı konusunda toplum bilincini artırmak amacıyla 20 Mart'ı Dünya Oral Sağlık Günü olarak ilan ettiği ifade edilen açıklamada, diş çürükleri ve dişeti hastalıkları yani oral hastalıkların, ülser ve kalp hastalıklarından kansere kadar birçok hastalığı tetikleyebildiğine dikkat çekildi.
Diş çürüğü nezleden sonra en yaygın ikinci hastalık
Ağız hastalıklarının başında gelen diş çürüğünün engellenebilir ve yönetilebilir bir hastalık olduğunun ifade edildiği açıklamada, "Bu doğrultuda diş ve diş eti hastalıklarıyla mücadelede tedaviden çok koruyucu sağlık hizmetlerinin yaygınlaştırılması gerekmektedir. Koruyucu sağlık hizmetleri faaliyetleri ile toplumumuz daha sağlıklı diş ve diş etlerine kavuşacaklardır." denildi.
Ağız ve diş sağlığının korunması ve geliştirilmesi sürecinde çocukların eğitimi ve diş fırçalama alışkanlığı kazanmalarının son derece önemli olduğu belirtilen açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Anne ve babalar önce kendi dişlerini fırçalayarak çocuklarına örnek olmalıdırlar. Okullarımızda da öğretmenlerimizin diş fırçalamayı ve doğru beslenmeyi özendirmeleri, çocuklarımızın ağız - diş sağlığı açısından doğru tutum ve davranış edinmelerine yardımcı olacaktır. Doğru ve düzenli ağız bakımını alışkanlık haline getirmek, beslenmemizi düzenlerken çürük oluşturmayan besinleri seçmek, sert ve kabuklu gıdaları dişlerimizle kırmamak, diş hekimi kontrollerini aksatmamak ve diş hekiminizin önerdiği koruyucu flor uygulamalarını ihmal etmemek diş ve diş eti sağlığımız için çok önemlidir." (İLKHA)