Kızıltepe Devlet Hastanesi Baştabibi Kardiyoloji Uzmanı Doktor Fethullah Kayan, hastanede yerel haber sitelere girilmesinin engellendiği yönündeki haberler üzerine bir açıklama yaptı. Açıklamada, iddia edildiği gibi yerel haber sitelerine değil,  bir bütün olarak sitelerin erişime kapatıldığı belirtildi.

Açıklamada şu bilgilere yer verildi: "Bilindiği gibi hastanemiz  2 adet sunucu ve buna bağlı 400'e yakın istemci bilgisayar ile yerel bir intranet ve internet ağları üzerinden hastalarımızın son 10 yıldaki tüm verileri de dahil olmak üzere, e-reçete, tetkik ve görüntüleme sonuçları, raporlar  vb gerçekleşen tüm işlemleri, ihtiyaç duyulması halinde tekrar kullanıma hazır olmak üzere kayıt altına almaktadır. Böylesi önemli ve devasa bir yapıyı hem fiziksel hem de dışarıdan gelebilecek siber saldırılara karşı korumak en temel görev ve sorumluluklarımız arasındadır. Ki daha öncesinde hastanemiz bilgi işlem sistemi böylesi siber saldırılara maruz kalmış ve neticesinde saatlerce hastanenin bilgi işlem sistemi kilitlenmiş olup hastalarımız saatlerce beklemek suretiyle  mağdur olmuştur."

2014 yılında Sağlık Bilgi Sistemleri Genel Müdürlüğü tarafından Bilgi Güvenliği Yönetmeliği yayınlanmış ve alınması gereken asgari tedbirlerin kurumlara bildirildiği belirtilen açıklamada, kamu hizmetinin daha sağlıklı ve hızlı olmasıyla birlikte sürekliliğini sağlamak için ilgili yönetmelik çerçevesinde idarenin bu düzenleyici tasarrufunun hukuki olduğu kaydedildi.

Uygulamanın herhangi bir kimsenin veya zümrenin haber edinmesine engel olmak amacıyla yapılmadığı ifade edilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Bu bağlamda 2015 yılı yapılanması çerçevesinde lisanslı  “antivirüs”  ve  “güvenlik duvarı”  temin edilerek sisteme zarar verebilecek, hasta  bilgi güvenliğini riske edecek, çalışanlarımızın multimedya içeriği olan siteleri ziyaret etmesi suretiyle ağda veri akışını zora sokacak davranış  içerisinde olmasının önüne geçilmiş ve  internet, iddia edildiği gibi yerel haber sitelerine değil, bir bütün olarak erişime kapatılmıştır.

Ağda yavaşlamaya neden olacak mültimedya içerik barındıran ve virüs bulaştırma potansiyeli olan siteler dışındaki tüm resmi kurum, bankalar ve eğitim kurumları erişime açık durumdadır. Hastalarımızın bilgi güvenliğini sağlama  ile belli bir çevrenin internette sörf yapma özgürlüğü arasında halkımızın lehine kullanmış olduğumuz inisiyatif ve tercih hakkı tartışmaya açık değil ve hiçbir zaman  olmayacaktır. Değerli halkımızın geri bildirimleri sonucu muayene sırası almak gibi en basit bir işlemde bile  sistemin zaman, zaman  kilitlendiği, poliklinik önünde sıranın arttığı ve kabul edilemez bekleme sürelerinin oluştuğu göz önüne alındığında, internet ağını  yavaşlatan tüm unsurları devre dışı bırakmaya yönelik aldığımız ve alacağımız tedbirlerin önemi, bir kat daha  anlaşılmaktadır." (Mehmet Aslan - İLKHA)