Sağlık-Sen Gaziantep Şube Başkanı Mehmet Ali Arayıcı, Türkiye’de sağlık çalışanlarına yönelik saldırlar ile sağlık çalışanlarının haklarını talep etme adına sağlık sendikaları tarafından yapılan iş bırakma eylemlerini İlke Haber Ajansı'na (İLKHA) değerlendirdi.

Sağlık çalışanlarının haklarını ararken vatandaşı mağdur etmesinin doğru olmadığını vurgulayan Arayıcı, “Hak ararken görevin kötüye kullanılması sağlıkçılar açısından etik değil. En azından sağlık çalışanlarına yakışmaz. Vatandaşı mağdur etmeden hak arayışı yapılmalıdır." dedi.

Sağlıkta şiddete sıfır tolerans sloganıyla hareket ettiklerini belirten Arayıcı, “Son 12 yıldır sağlıkta oluşan değişimlerden dolayı vatandaşların sağlık hizmetlerine ve hekime ulaşmaları biraz daha kolaylaştı. Sağlıkta şiddete sıfır tolerans sloganıyla sürekli hareket ettik. Kesinlikle hiçbir vatandaş kalkıp işte ben bu gün hastaneye gideyim bir sağlık personeli ile kavga edeyim demez. Hiçbir sağlık çalışanı da ben bu gün hastaneye gelen vatandaşla kavga edeyim veya onunla polemiğe gireyim demez. Yaşanan olumsuzluklar, iki tarafın birbirlerine karşı saygı, sevgi ve hoşgörü eksikliğinden kaynaklanmaktadır.” diye konuştu.

“Vatandaşlarımızdan sağlık çalışanlarına sağduyulu davranmalarını istiyoruz” Vatandaşlardan sağlık çalışanlarına karşı sağduyulu davranmalarını isteyen belirten Arayıcı, “Bir de daha önce hukuki açıdan ciddi yaptırımlar yoktu. Fakat Doktor Ersin Aslan olayından sonra ciddi yaptırımlar getirildi. Şuan bırakın sağlık çalışanına saldırı hakaret bile suçtur. Bizim bu noktada basından bir istirhamımız var. Vatandaşın, her hangi bir sağlık çalışanı ile yaşadığı polemik günlerce gündem yapılmamasıdır. Bu sorunun çözülmesi için bu noktada mahkemede ceza alan şahısların cezaları haber yapılsa daha caydırıcı olur diye düşünüyorum. Biz vatandaşlarımızdan sağlık çalışanlarına biraz sağduyulu davranmasını istiyoruz. Her iki taraf birbirine karşı saygı ve sevgi dairesi içerisinde hareket ettiği takdirde tüm sorunların çözüleceğini düşünüyorum." ifadelerini kullandı.

"Gaziantep’teki hastaneler tüm bölgeye hitap etmektedir"

Sınır illerindeki sağlık çalışanlarının moral ve motivasyonlarını artırmak adına bazı iyileştirmelerin olması gerektiğini ifade eden Arayıcı, “Daha önceleri vatandaş sağlık noktasında bu kadar faydalanamıyordu. Şuan hasta memnuniyeti yüzde 30’lardan 90’lara çıkmış durumda. Bizler sağlık çalışanları olarak vatandaşlarımızdan biraz daha itidalli olmalarını rica ediyoruz. Bakın Gaziantep’teki hastaneler tüm bölgeye hitap etmektedir. Bir de bunun yanı sıra Suriye’den gelen misafirlerimiz var. Hastanelerde sağlık çalışanlarının iş yükü eskisine oranla biraz daha yoğunlaştı. Bunun yanında özlük hakları noktasında bir gelişme olmadı. Antep’te yaşam şartları daha da zorlaştı. Bir sağlık çalışanı daha önce 400 liraya ev kiralar iken şuan bin liraya ev bulamıyor. Buradan devlet yetkililerine de seslenmek istiyorum. Gaziantep, Kilis, Hatay ve Şanlıurfa gibi sınır illerinde çalışan sağlık çalışanlarımızın moral ve motivasyonlarını artırmak adına bazı iyileştirmeler olmalıdır.” şeklinde konuştu.

“İş bırakma eylemlerini etik bulmuyoruz”

Hiçbir zaman için vatandaşın mağdur edilmesini doğru bulmadıklarının altını çizen Arayıcı, “Biz Memur Sen konfederasyonuna bağlı bir kurum olarak hiçbir zaman için birilerine kızıp vatandaşın mağdur edilmesini doğru bulmadık ve bulmuyoruz. Hiçbir zaman bizler iş bırakma eylemlerini etik bulmuyoruz. İş bırakmayı desteklemiyoruz. Hükümete kızarak bazı temel haklar aranırken vatandaşın mağdur edilmesi kesinlikle doğru değildir. Onun için biz iş bırakmıyoruz işimizin başındayız ama haklarımızı alana kadar da bu işin peşindeyiz sloganıyla kısa basın açıklamaları ile yetiniyoruz.” diyerek iş bırakma konusundaki tepkisini dile getirdi.

“İnsanların hizmet almasını engellemeye hakkımız yok”

Sağlık çalışanlarının haklarını her zaman için aradıklarını belirten Arayıcı, “Sağlık çalışanlarının haklarını dün olduğu gibi bu gün de elbette alacağız. Ama sağlık çalışanlarının da iş bırakma eylemleri ile kaldırım taşlarını söküp camları kırarak, belediye otobüslerine, ambulanslara ve vatandaşa zarar veren zihniyetle diğer taraftaki zihniyeti birbirinden iyi ayırması lazım. Biz greve prensip olarak da karşıyız ve bu olayları tasvip etmiyoruz. İnsanların hizmet almasını engellemeye hakkımız yok. Sağlık Sen olarak biz iş bırakmıyoruz ama meseleyi takip ediyoruz.” dedi.

“İş bırakma insanların mağduriyetine sebep oluyor”

İş bırakma eylemlerinin insanların mağduriyetine sebep olduğunu vurgulayan Arayıcı, “Evet, sıkıntılarımız var yok değil. Ama bunu basın açıklamalarıyla, protestolarla gösterebiliriz, fakat iş bırakma insanların mağduriyetine sebep oluyor. Diğer sendikaların da haliyle iş bırakmaması lazım insanları mağdur etmeye hakkımız yok. İş bırakma, vatandaşı tedavi etmeme bir hak talebi değildir. Hiçbir zaman kesinlikle iş bırakma eylemi doğru değildir. Tabi ki elbette hiçbir zaman şiddeti tasvip etmiyoruz. Fakat biraz da biz sağlık çalışanları olarak kendimizi sorgulamamız lazım. Hiçbir vatandaş şiddeti tasvip etmez ve meraklısı değildir. Fakat bu gün iş bırakıyorsunuz yarın şiddet görüyorsunuz. Çünkü vatandaşın dün hastane işlemleri bitmemiş belki bunun öfkesi olamaz mı? Onun için bu zihniyete pek fazla prim vermemek gerekiyor.” diyerek sözlerini tamamladı. (İbrahim Koçyiğit - İLKHA)