Üstad Bediüzzaman Said Nursi'nin 55. vefat yıldönümü münasebetiyle Eğitim-Bir-Sen Mardin Şubesi tarafından bir program düzenlendi. Sendika binasında bulunan Konferans ve Toplantı Salonu`nda düzenlenen anma programına konuşmacı olarak Bediüzzaman ile ilgili araştırmalarda söz sahibi olan tarihçi Yrd. Doç. Dr. Zübeyir Akçe katıldı.

Bediüzzaman Said Nursi`nin meşrutiyet dönemi, 1. Dünya Savaşı ve milli mücadele dönemlerinin anlatıldığı programda Risale-i Nur Külliyatı`nın oluşmasına giden temel taşlardan söz edildi.

Bediüzzaman`ın hayatının üç döneme ayıran Yrd. Doç. Dr. Zübeyir Akçe,  bunların eski Said, yeni Said ve üçüncü Said olduğunu söyleyerek programda eski Said dönemine değindi.

Bediüzzaman`ın asrımızda üzerinde en çok araştırmaların ve tartışmaların olduğu bir İslam âlimi olduğunu belirten Akçe, hayatından kesitler sundu.

Akçe; Bediüzzman`ın Mardin dönemine de değinerek, hala varlığını koruyan Şehidiye Medresesi`nde ikamet ettiğini ve ilk kelepçenin Mardin`den başladığını ancak artık Mardin`in Bediüzzaman ve eserleriyle ilgili sempozyumlara ev sahipliği yaptığını ve o kelepçelerin yine burada çözüldüğüne işaret etti.

Bediüzzaman`ın, Münazarat, Hutbe-i Şamiye ve Hutuvat-ı Sitte eserlerinden kesitler sunan Akçe; meşrutiyet, ana dilde eğitim, İttihadı İslam gibi konularda görüşlerine yer vererek Bediüzzaman`ın en temel prensiplerinden birinin müspet hareket olduğunu belirtti.

Eğitim-Bir-Sen Mardin Şube başkanı Eyyüp Değer ise  Yrd. Doç. Dr. Zübeyir Akçe`ye programa icabetlerinden ve katkılarından dolayı teşekkür ederek, Bediüzzaman bu asırda anlaşılması ve okunması gereken bir mütefekkir olduğunu belirtti. Değer, ayrıca İz Bırakanlar Programı`nın yıl boyunca devam edeceğini belirterek gelen misafirlere katılımlarından dolayı teşekkür etti. (M. Salih Keskin – İLKHA)