DOĞRUHABER / DIŞ HABERLER SERVİSİ
Suriye'de barışçıl gösterilerle başlayan ancak rejimin silahlı müdahalesi sonucu kanlı bir iç savaşa dönüşen olaylarda, 2011 yılından bu yana yaklaşık 211 bin kişi hayatını kaybetti. Suriye İnsan Hakları Örgütü (SNHR) tarafından yayımlanan raporda, 4'üncü yılını dolduran şiddet olaylarında, Esad güçleri tarafından 18 bin 242'si çocuk, 18 bin 457'si kadın, 11 bin 427'si işkence altında olmak üzere 176 bin 678 sivil ile 27 bin 496 silahlı muhalifin öldürüldüğü belirtildi. Rastgele bombardıman ve infazların kurbanlarının yüzde 19'unun kadın ve çocuklar olduğuna işaret edilen raporda, Esad güçlerinin saldırılarında, 5 bin 150 varil bombası kullandığı ifade edildi. Raporda, varil bombalı saldırılarda 12 bin 194 kişinin katledildiği vurgulandı. DAİŞ'in de kurulduğu 2013 yılından bu yana, bin 54'ü sivil, 2 bin 913'ü muhalif, 3 bin 967 kişiyi öldürdüğü kaydedilen raporda, Suriye rejimine karşı mücadele eden silahlı gruplardan Nusra Cephesi'nin saldırılarında ise 73'ü muhalif, 258'i sivil 331 kişinin yaşamını yitirdiği aktarıldı.
Raporda, PKK`nın Suriye'deki kolu PYD, YPG gibi grupların kontrol altında bulundurdukları bölgelerde zorla silahaltına alma, tutuklama ve işkence gibi ihlaller gerçekleştirdiğine ve söz konusu gruplar tarafından düzenlenen saldırılarda da 493 kişinin hayatını kaybettiğine yer verildi.
KOALİSYON GÜÇLERİNİN SALDIRILARINDA 103 SİVİL ÖLDÜ
Raporda, Suriye'deki bazı muhalif grupların düzenlediği saldırılar sonucu da bin 787 kişinin hayatını kaybettiği, 23 Eylül 2014'te ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon güçleri tarafından DAİŞ'e yönelik başlatılan hava saldırılarında 103 sivilin can verdiği bildirildi.
Suriye devriminin fitili, 44 yıldır ülkeyi yöneten Esad ailesinin baskıcı politikasına karşı 15 Mart 2011'de başlayan barışçıl gösterilerle ateşlenmişti. Ancak Esad güçlerinin gösterilere kanlı şekilde müdahale etmesi ve halka karşı silah kullanmayı kabul etmeyen çok sayıda askerin de ordudan ayrılması sonucu olayların seyri değişmişti.
DÖRT YILDA 215 BİN TUTUKLU, 85 BİN KAYIP
Suriye İnsan Hakları Örgütü`nün (SNHR) yayımladığı rapora göre devrimin başından bu yana tutuklanan kişilerin sayısının 215 bine ulaştığı belirtilirken, bunlardan 6 bin 580'inin kadın, 9 bin 500'ünün çocuk tutuklu olduğu ifade edildi. Örgüte göre, rejim güçleri tarafından tutuklanan kişilerden daha sonra haber alınamayan kişi sayısı ise 85 bin.
İŞKENCEDEN 11 BİN 427 ÖLÜM
Tutuklulara yönelik işkence olaylarında ise sık sık ölüm vakalarının yaşandığına dikkati çeken örgüt, 215'inci Askeri İstihbarat Şubesi, Mezze'de, Humus, Hama ve Halep'teki Hava İstihbarat şubelerinin en şiddetli işkencelerin gerçekleştirildiği mekânlar olduğunu açıkladı. Şu ana kadar 11 bin 427 kişinin işkence altında hayatını kaybettiği, bunlardan 94'ünün çocuk, 32'sinin kadın olduğu hatırlatılan raporda, işkenceyle hayatını kaybedenlerin yüzde 96'sının da sivillerden oluştuğu ifade edildi.
BİLGİ EDİNME VE İNTİKAM ALMA ARACI: 'TECAVÜZ'
Kadın tutukluların durumlarına da değinen Suriye İnsan Hakları Örgütü, rejim güçlerinin 'bazı bilgileri ele geçirmek ve intikam almak' için 2011 yılından bu yana tutuklu kadınlara yönelik cezalandırma metodu olarak sistemli bir şekilde, cinsel taciz ve tecavüzde bulunduğunu, ferdi vakalar dışında tutuklamalarda toplu tacize uğrayan aileler olduğunu belirtti.
18 BİN 242 ÇOCUK İŞKENCE ALTINDA HAYATINI KAYBETTİ
Rejim güçlerinin Suriyeli çocuklara yönelik de birçok ihlâlde bulunduğunu, saldırı düzenlediği bölgelerde çocuk-yetişkin farkı gözetmediğini aktarılan raporda, Suriye'de savaşın başından bu yana 94'ü gözaltında uygulanan işkencelerden olmak üzere, 18 bin 242 çocuğun hayatını kaybettiği ifade edildi. Doğu Guta, Yermuk Kampı gibi muhaliflerin kontrolünde bulunan ve rejim tarafından kuşatma altına alınan bölgelerde yaşanan gıda ve ilaç eksikliği nedeniyle 224 çocuğun hayatını yitirdiği belirtildi. İnsanları doğrudan hedef alan keskin nişancıların kurşunuyla ise ülkede 494'ü çocuk, 687'si kadın, toplam 5 bin 761 kişi öldürüldü.
2 BİN 44 İBADETHANE KARARGÂHA ÇEVRİLDİ
Rejim güçlerinin hastane, sağlık ocağı, ibadethane ayırt etmediği saldırılarda, sağlık sektöründe çalışan 15'i kadın 446 kişinin öldüğü, 256 sağlık merkezinin hasar gördüğü ayrıca ülkedeki 2 bin 44 ibadethanenin Esad güçleri tarafından işgal edilerek karargâha dönüştürüldüğü ifade edildi.
Ülkedeki basın mensuplarının maruz kaldığı sıkıntılara işaret edilen raporda, "Rejim güçleri, öldürme ve tutuklama şeklinde çeşitli engellemelerle basın mensuplarını hedef almaya devam ediyor. Şu ana kadar, 4'ü kadın 393 gazeteci öldürüldü. Bunlardan 15'i gözaltına alındıktan sonra işkence sonucu hayatını kaybetti" denildi.
Rejim tarafından uygulanan bir diğer siyasetin, "Şam kırsalındaki Doğu Guta ve Dareyya'da olduğu gibi muhaliflerin kontrolü altındaki bölgeleri abluka altına almak" olduğu hatırlatıldı. Yiyecek ve içecek sıkıntısının had safhalara ulaştığı, atıkların birikmesi ve kirlilik nedeniyle salgın hastalıkların yayıldığı görülen bu bölgelerde, 224'ü çocuk, 212'i kadın olmak üzere ölenlerin sayısının 730'a ulaştığı belirtildi.