Şanlıurfa'da 2013 yılında 387 ev ve işyerinin altında duvarlarında çeşitli hayvan figürlerinin kabartmalarının bulunduğu 59 mağara projesinin yarıda kalması ve tarihi eserlerin korunamaması akıllara "Kızılkoyun Projesi unutuldu mu?" sorusunu getiriyor.
Projenin başladığı zamanlarda gün yüzüne çıkarılan mağaralara zarar gelmesinin engellenmesi amacıyla bölge özel güvenlik görevlileri tarafından koruma altına alınmış, restore çalışmaları süresince sivil vatandaşların bölgeye girişi yasaklanmıştı.
“Vatandaş da ziyaretçiler de bu durumdan şikayetçi!”
Duvarlarında bazı hayvan figürlerinin bulunduğu ve Roma döneminden kaldığı tahmin edilen mağaraların, restore çalışmalarının durdurulmasından sonra mağaraların için adeta birer çöplük ve esrarkeşlerin uğrak mekânı haline geldiği görülüyor. Bu durum hem Şanlıurfalıların hem de turistlerin tepkisine neden oluyor.
“Uyuşturucu madde kullananlar gündüzleri bile buraları mesken edinebiliyor”
Şanlıurfa’da bulunan üniversite öğrencisi Muhammed Fidan, binlerce yıl geçmişi olan mağaraların bu halde bırakılmasına tepki göstererek, “Gün yüzüne çıkarılan mağaralara zarar gelmesinin engellenmesi için bölge özel güvenlik görevlileri tarafından korunmalıdır. Duvarlarda bazı hayvan figürlerinin kabartmaları bulunuyor. Galiba bu eserler Roma döneminden kaldı. Biran önce restore çalışmalarının tekrar başlatılması gerekiyor. Bu süre içerisinde de ziyaretçilere kapatılması lazım. Mağaralar adeta çöp yığını. Uyuşturucu madde kullananlar gündüzleri bile yüksek mağaralarda buraları mesken edinebiliyor. Yetkililerin bir an önce buralara el atması lazım.” ifadelerini kullandı.
Şanlıurfa’ da yaşayan Emrah Şengi ise, kentin tarihi yapısının korunması ve gelecek nesillere aktarılması için çalışmaların biran önce yeniden başlatılması gerektiğini söyledi.
“Ciddi bir arkeolojik araştırmaya ihtiyaç var”
Şengi, “Proje 2012 yılından beri devam ediyor. Bazı yetkililer öyle bir projenin kabul edilmediği hatta kuruldan bile geçmediğini söylüyor. Eğer öyle bir şey varsa proje tekrar başlatılmalıdır. Çünkü esrarkeşlerin mekânı haline geldi. Şanlıurfa’ya gelen turistlerin bazıları oraya çıkmıyor bile. Büyük ihtimalle seçimlerden dolayı ihalesi aceleye getirilip verildi. Buraların ciddi bir arkeolojik araştırmaya ihtiyacı var. Koruma altında olmaması nedeni ile mağara içlerinde izinsiz kazılar yapılıyor." dedi. (M. Zeki Aygur - İLKHA)