Diyarbakır Dicle Üniversitesi Hastaneleri kampüsünde 11 bin metrekare kapalı alan üzerine bina edilen Acil Travmatoloji Hastanesini bu gün yapılan bir programla basına tanıtıldı.

Oturum  alanı 2 bin 300 metrekare olan hastane bünyesinde 48 yataklı acil servis, 45 yataklı cerrahi ve dâhili yoğun bakım üniteleri, 43 yataklı yanık ve plastik yoğun bakım olmak üzere toplam 136 yatak, 2 ameliyathane, merkez ve acil laboratuvarlar, Radyoloji bölümü ile Tomografi, röntgen ve USG gibi önemli cihazlar bulunuyor.

Acil Travmatoloji Hastanesi hakkında bilgilendirmede bulunan Dicle Üniversitesi Hastaneleri Başhekimi Prof. Dr. Sait Alan;  Acil ve Travmatoloji Hastanesi İnşaatına 2011 yılında başlandığını belirterek, bu güne kadar bina inşaatına toplamda 21 Milyon TL sarf edildiğini söyledi.

Acil Servis ve Travmatoloji Hastanesinin Türkiye`de model olarak gösterildiğini belirten Profesör Alan, Acil Travmatoloji Hastanesinde zamanında yapılacak doğru müdahaleler ile acil vakalardaki ölüm oranlarında düşüş olacağını belirtti.

“Tüm acil branşlar bir arada toplandı”

Türkiye`de hastane binasında bağımsız olarak hizmet verecek ilk acil kompleksi olan Acil Travmatoloji Hastanesini yapmalarının gururunu yaşadıklarını belirten Profesör Alan, “Kadın Doğum, Ortopedi, Radyoloji, Göz ve KBB muayene ve müdahale odaları zemin kat içerisinde oluşturuldu. Kompleks bünyesinde mevcut olan Acil Radyoloji bölümünde de dijital röntgen, ultrasonografi, bilgisayarlı Tomografi cihazı ve tüm hastaneye hizmet verecek olan portabl röntgen cihazıyla hastanın tüm görüntüleme işlemleri hiçbir hasta yakınına gerek kalmadan hızlı bir şekilde yapılacak. Yine zemin katta mevcut olan cerrahi müdahale odası, ameliyathane standardında planlanmış ve Lokal Anestezi altında yapılabilecek cerrahi müdahalelerin tamamlanması amaçlanmıştır.‘` şeklinde konuştu.

“Uzman doktorlar 24 saat görev yapacak”

Hastanede 24 saat esası ile hizmet verileceğini belirten Profesör Alan, komplekste birçok branşın tek kompleks çatısı altında toplandığını belirterek, bu birimlerde alanında uzman doktorların görev yapacağını söyledi.

Profesör Alan,  ‘Hasta tedavinin seyrine göre ihtiyaç duyduğunda ortopedi, dâhiliye, genel cerrahi gibi branşlara yönlendirilecek. Yani bu branşlar bir nevi acil kompleksinin arka bahçesi gibi çalışacak.`` dedi.

“Türkiye`de örnek model olacak”

Böyle bir proje gerçekleştirmelerinin amacının daha başarılı bir sonuç elde etmek olduğunu belirten Profesör Alan, bu kapsamda özellikle acilde meydana gelen gecikmelerin de ortadan kaldırılacağını söyledi.

Profesör Alan, “Hastalara anında ve doğru müdahaleyi sağlayacak bir sistem kurduk. İnşallah başarılı olacağız. Hastanemizin bu yönüyle Türkiye`deki hastanelere model olarak gösterileceğini umuyoruz. `` dedi.

“Bu kompleks bölgede büyük ihtiyaçtır”

Dicle Üniversitesi Hastanelerinde şu anda 400 yataklı yoğun bakım ünitesi hizmeti verdiklerini belirten Profesör Alan, buna rağmen bölgedeki ihtiyacı karşılayamadıklarını söyledi.

Profesör Alan son olarak,  ‘`Bu kompleks bölgede büyük ihtiyaçtır. Bölgedeki 10 Milyonluk nüfuza hizmet veren tek 3`üncü basamak üniversite hastanesiyiz. Mardin, Batman, Şırnak, Şanlıurfa, Van, Bitlis ve Hakkâri`den çok yoğun hasta sevki yapılıyor. Bu nedenle boş kalan binalarımızı da yoğun bakım olarak değerlendireceğiz. Bu kapsamda yaklaşık 80 ilave yoğun bakım yatağı çıkacaktır.`` diye konuştu. (Ali Fidancı  -  İLKHA)