Dicle Üniversitesi Bilge Gençlik Kulübü, üniversite yerleşkesi içerisinde bulunan Fen Edebiyat Fakültesi önünde yaptığı basın açıklaması ile 27`inci yıl dönümünde Halepçe katliamını telin etti.

Sık sık tekbirlerin çekildiği basın açıklamasında, Zalimler için yaşasın cehennem, İstikbal-u Azadi Kurdistan`a İslami, Ji buy zalim-u xwenxari bijî cehennem sloganları atıldı.

16 Mart 1988 yılında Irak Kürdistan`ında yaşanan katliamın yerel işbirlikçiler ve hainlerin saldırısı sonucu meydana geldiğini ve katliamda çoğu kadın ve çocuk olmak üzere en az 5 bin Müslüman Kürdün kimyasal silahlarla katledildiği belirtilen açıklamada, katliamın faillerini lanetle anılırken, hayatını kaybeden şehitler rahmetle yâd edildi.

“Katledilmelerinin tek sebebi ‘Rabbimiz Allah`tır` demeleri idi”

16 Mart`ta Halepçe ‘de meydana gelen vahşetin yaşandığı karelerin anlatılarak hafızalarda canlandırıldığı açıklamada, Müslüman Kürt halkının bu şekilde vahşice katledilmelerinin tek sebebinin “Rabbimiz Allah`tır” demeleri olduğu belirtildi.

İradelerini Batılı ülkelere İpotek ettiren yöneticilerin kendi halkını katletmekten ve halkına zulmetmekten hiçbir dönem çekinmedikleri belirtilen açıklamada, geçmişten bu güne kadar Müslüman Kürt halkının maruz kaldığı zulümlerin artarak devam ettiğine vurgu yapıldı.

Açıklamada, “Bombalarla, kimyasallarla Kürt halkını inançlarından ve dillerinden döndüremeyenler, şimdilerde asimilasyon çalışmalarıyla Müslüman Kürt halkını öz değerlerinden uzaklaştırmaya çalışıyorlar. Halepçe`den günümüze hiçbir saldırıya boyun eğmeyen Müslüman Kürt halkı, kıyamete kadar bu onurlu duruşu sergilemeye devam ettirecektir.” ifadeleri kullanıldı.

“Saldırıların ana hedefi Müslüman Kürt halkının inancıdır”

Müslümanlar için coğrafya farkının olmadığını ve dünyanın herhangi bir yerinde bir Müslümana yapılmış bir saldırıyı kendilerine yapılmış kabul ettiklerini belirten Bilge Gençlik Kulübü açıklamasında, şöyle denildi:

“Müslüman Kürt halkı sahipsiz değildir. Sınırları çizilmiş bir devleti bir bayrağı olmasa bile Müslüman Kürt halkının sahibinin Allah olduğunu buradan tüm müstekbirlere haykırıyoruz. Dün Halepçe`de kimyasal silahlar ile katledilen kardeşlerimiz ile bugün Kuzey Kürdistan`da Amed`de kurban eti dağıtırken katledilen kardeşlerimize yapılan saldırıların ana hedefi, Müslüman Kürt halkının inancıdır. Bu tür saldırılarla Müslüman Kürt halkı asla onlara boyun eğmeyecektir.”

Açıklamada 16 Mart 1988 tarihinde hunharca katledilen Halepçeli Müslümanların şehadetleri de tebrik edilerek, “Yollarının birer takipçileri olduğumuzu buradan haykırıyoruz” denildi. (Ali Fidancı / Zeki Aygur -  İLKHA)