Bingöl Üniversitesi Rektörü Baydaş, son dönemlerdeki üniversite olaylarla ilgili Bingöl’de faaliyet gösteren 50’ye yakın sivil toplum kuruluşu ile düzenlenen kahvaltılı toplantıda bir araya geldi.

Üniversite Sosyal tesislerde düzenlenen toplantıda konuşan Üniversite Rektörü Profesör Doktor Gıyasettin Baydaş, “Son zamanlarda yaşanan olaylarla ilgili birinci ağızdan sizleri bilgilendirmek istedik. Kamuoyunda, üniversitede basın toplantısı dolayısıyla öğrencilere soruşturma açıldı diye bir algı oluşturulmaya çalışılıyor. Bingöl Üniversitesi’nde basın açıklaması sebebi ile kimseye soruşturma açılmamıştır. Soruşturma açılan öğrenciler darp, gasp ve mala cana zarar verme olayları ile alakalıdır.”dedi.

“Başsavcılık, eylemler şiddet içeriyor”

Konuşmasında Bingöl Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yaptığı açıklamaya da değinen Rektör Baydaş, “Bingöl Cumhuriyet Başsavcılığı’nın 6 Mart tarihinde yaptığı açıklamada, Bingöl Üniversitesi'ndeki eylemlerin anayasal haklar niteliğinde olmadığını, gözaltına alınan kişiler hakkında yağma, mala zarar verme, tehditte bulunma suçlarından iddianame hazırlandığını bildirdi." Dedi.

“Savaş ve şiddet dilini kullananlar etkili oluyor”

Yaşanan darp ve gasp olayları ile ilgili güvenlik kamerası görüntüleri eşliğinde bir konuşma yapan Rektör Baydaş, “Üniversitemizde yaşanan olaylarda öğrencilerimizi yönlendiren ve kullanmaya çalışanlar oldu. Bunların amaçları kamuoyunu yanlış bilgilerle yanıltmaktı. Onları yönlendirenler, basın açıklaması gerekçesiyle cezalar verildi diye algı oluşturmaya çalıştılar.” şeklinde konuştu.

“Olaylar Bingöl’e zarar veriyor”

Toplantıda söz alan Bingöl Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu Başkanı Ali Bayram, “Bu olaylar Bingöl’ü karıştırmak için düzenlenen olaylardır. Güvenlik kamerası görüntülerinde de gördük ki darp ve gasp olayları yaşanmış ve bu öğrencilere soruşturma açılmış." İfadelerini kaydetti.

“Bunlar örgütlü yapılan olaylardır” 

Zaza Dil Kültür ve Tarih Derneği Başkanı İbrahim Bukan ise olayların örgütlü ve planlı organize edildiğini dile getirdi. Sonbaharda yaşanan sokak olaylarına benzettiğini belirten Bukan, “Sonbaharda sokağa çıkma çağrısı ile yaşanan olaylar Türkiye’ye ne kadar zarar verdiyse, bu olaylar da Bingöl’e o kadar zarar veriyor.” İfadelerine yer verdi.  

Belediye Yaşam Spor Derneği Başkanı Ragıp Atala ise, “Üniversitenin bu hale gelmesi dayanılır gibi değil. Güvenlik kamerası görüntülerini izledik. Bu içler acısı bir durum.” şeklinde görüşlerini dile getirdi. 

Asıl hedef kamuoyu oluşturmak”

Anadolu Kültür Eğitim Derneği Başkanı Nebi Butasım ise, sivil toplum kuruluşlarının olayları daha doğru okuması ve halka yansıtması gerektiğini söyledi.

Olayların kasıtlı çıkarıldığını belirten Kalem-Derneğ i(Kalem Der) Başkanı İbrahim Dağılma ise, “Bazı üniversiteleri belirli bir görüşün kampı haline getirdiler. Bingöl Üniversitesi’nde de böyle bir şey yapmak istiyorlar. Bingöl halkı olanların farkındadır.” İfadelerini kaydetti. (İLKHA)