HÜDA PAR Siirt il başkanı Zülfikar Fırat, Halepçe katliamının 26.yıldönümü münasebetiyle basın açıklaması yapıldı.

Halepçe katliamının, 27  yıl önce 16 Mart 1988 tarihinde Saddam Hüseyin tarafından Kürtlere karşı gerçekleştirildiğini hatırlatan Fırat, saldırıda çoğu çocuk ve kadın olan 6 bin 357 kişinin zehirlenerek ya da yanarak katledildiğini, 14 bin 765 kişinin ise ağır derecede yaralandığını  belirtti.

Dünya Sağlık Örgütü'nün (World Health Organization - WHO) raporuna göre bu kimyasal saldırının, günümüze kadar 43 bin 753 kişinin ölümüne, 61 bin 200 kişinin de sakat kalmasına sebep olduğunu ifade eden Fırat, "Halepçe’de katliam sonrası özürlü doğum oranının Hiroşima ve Nagasaki’nin 4-5 katı olduğunu iddia edilmektedir. Fakat dünya Hiroşima için ayağa kalkarken Halepçeyi görmedi." dedi.

Tarih boyunca zalimler Halepçe benzeri katliamlarla ayakta duracaklarını, payidar olacaklarını zannettiklerini belirten Fırat, “Fakat tarih şahittir ki bu katliamların sahipleri kısa sürede devrilmiş ve iktidarları yerle bir olmuştur." ifadelerini kullandı.

Tarihten ders almayan mazlum coğrafyalarda katliamlara devam edildiğini belirten Fırat, "Renkleri, dilleri ve inançları birbirinden farklı olsa da birçok coğrafyada hala mazlumların kanı akıtılmakta, zalimler katliamlarına devam etmektedirler. Dünyanın gözleri önünde gerçekleşen bu katliamları tüm dünya seyrederken, engellemek bir yana zalimler birbirlerini desteklemekte, katliamlar için ortaklıklar ve koalisyonlar kurmaktadırlar." denildi.

Halepçe katliamının failinin, sadece Saddam olmadığını, tüm dünya küresel güçlerinin bu katliamın ortakları olduğunu vurgulayan Fırat, yapılan katliamlarda bu küresel güçleri görmemenin, kuklalarla uğraşıp, kuklacıyı görmezden gelmek olacağını söyledi.

Halepçe'nin mazlum Kürt halkının yaşadığı mağduriyetlerden sadece biri olduğunu ifade eden Fırat, "Yaşanan bu acının insanlık coğrafyasının gördüğü son acı olmasını temenni ederken, Halepçe’yi ve mazlumları unutmadığımızı ve unutmayacağımızı belirtmek istiyoruz.

Son olarak yapılan açıklamada “HÜDA PAR olarak mazlum Kürt halkına yönelik gerçekleştirilen bu insanlık dışı katliamda ölenleri rahmetle anıyoruz.” dedi.  (Muhammed Dayan - İLKHA)