Çukurova Üniversitesi Öğretim Üyeleri Doçent Doktor Işıl Var ile Doçent Doktor Celile Dölekoğlu, Rektörlük desteğiyle ilk kez Çukurova Üniversitesi içerisinde yer alan ve günlük 6 bin kişiye yemek hizmeti veren merkezi kafeteryada yemek ve ekmek israfını bilimsel olarak tespit etti.

Dünyada 1,3 milyar ton yemek, yani 750 milyar dolar çöpe atılıyor

3 ayrı dönemde 5’er gün merkezi kafeteryada 15 Gıda Mühendisliği Bölümü öğrencisi ile çalışma yaptıklarını belirten Doçent Doktor Celile Dölekoğlu, dünyada gıda israfının geldiği boyutların çok önemli olduğunu bunun için de üniversitenin gıda israfında ne durumda olduğunu tespit etmek amacıyla bu çalışmayı başladıklarını söyledi.

Dünyada 1,3 milyar ton gıdanın israf edildiğini açıklayan Dölekoğlu, bunun çok ciddi bir rakam olduğuna dikkat çekerek, 3 tabaktan 1 tanesini çöpe attığımızı söyledi.

 “1 Hamburgeri çöpe atarsak 16 ton suyu boşa harcarız“

Bu israfın maddi değerinin ise 750 milyar doları bulduğunu hatırlatan Dölekoğlu açıklamasına şöyle devam etti; “Gıda israfının sadece ekonomik değil çevresel boyutları da var. Bu atıklar 3,3 milyon ton sera gazının oluşmasına, 250 m3 su ayak izinin (Su ayak izi, tüketici ve üreticilerin doğrudan ve dolaylı olarak harcadıkları su miktarını değerlendiren bir su tüketimi göstergesi.) oluşmasına neden oluyor. Bilimsel bir hesaptan yola çıkarak 1 tane hamburgeri çöpe attığımızda 16 ton suyu boşa harcamış saydığımızı rahatlıkla söyleyebilirim.”

“Günlük 1 tabak yemek çöpe atılıyor”

Yapılan çalışmada kişi başına günlük 1 tabak yemeğin de çöpe atıldığını anlatan Dölekoğlu açıklamasına şöyle devam etti: “Bu rakamlar sadece tabaktan atılan çöp. Bir de hiç yenmeyen, tencerede kalan gıdalarımız vardı. Malum, öğrencilerin ders programlarını düzenli olarak takip etmek mümkün değil; bu yüzden de ne kadar pişireceğinizi, her gün ne kadar yemeğin tüketileceğini bilemiyorsunuz. Bu da tencerede yemek kalmasına neden oluyor. Ancak araştırmamız sonucundaki rakamları elde edince yönetim bize güzel fırsatlarda verdi. Akşamları da bu yiyeceklerin satılması sağlandı. Ve artık Çukurova Üniversitesi’nde tencereden atılan bir yemeğimiz yok.

“İsrafı En Fazla Öğrenciler Yapıyor.”

5 Günlük yapılan çalışmanın sonucunu da aktaran Dölekoğlu, en çok öğrencilerin tabakta yemek bıraktığını tespit ettiklerini bildirerek, çalışmanın 2. ve 3. ay ölçümlerinde de sonuçların benzer çıkması durumunda öğrencilere yönelik özel bir çalıma yapacaklarını kaydetti.

“Türkiye Genelinde Günde 6 Milyon Ekmek Çöpe Gidiyor”

Dölekoğlu, Türkiye’de de israfla ilgili yeterli veri bulunmadığını ancak 2013 yılında yapılan ekmek israfı ile raporda sadece ekmekte dahi çok büyük israfın olduğunu vurgulayarak şunları kaydetti: Günde 6 milyon ekmeği çöpe atıyoruz. Bu 100 yataklı 80 tane hastanenin inşaatına değer bir rakam. İsrafı bireysel olarak az yapıyormuş gibi görünsek de, totale baktığımızda çok büyük rakamlar var. Dünyadaki gıda israfı Afrika’nın 5-6 yıllık tarımsal üretimine eş değer. İnsanların da kendisini toparlamasına ihtiyaç var.” (İLKHA)