Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Erdemli Gençlik Kulübü öğrencileri tarafından “Erdemli Toplum” konulu bir konferans düzenlendi. Nezahat Çeçen konferans salonunda düzenlenen programa konuşmacı olarak Ağrı İHH İnsani Yardım Derneği şube başkanı Kerem Anığı katıldı.

Anığı, yaptığı sunumla insanoğlunun çaresiz, yolunu kaybetmiş, yalnız olduğu bir dönemi yaşadığına dikkat çekti.

İnsanlığın kendi geleceğinden emin olmadığı bir dönemden geçtiğini ifade eden Anığı, "Zira sözün bittiği zulmün sıradanlaştığı/kanıksatıldığı ve yeryüzünde hakkı ve adaleti tesis etmek için gönderilmiş olan insanın yırtıcı bir canavara dönüştüğü bir zamana tanıklık etmekteyiz. İnsanlık geleceğinden emin bir şekilde yaşam sürdüremez hale gelmiş bulunmakta. Tüm bu belirsizlikler içerisinde bu gün insanoğlu kendisini yalnız, yolunu kaybetmiş, çaresiz ve sahipsiz hissediyor. " ifadelerini kullandı.

Yaşanılan dünyanın değerlerden uzak ve ilahi olandan kopuk bir dünya haline geldiğini belirten Anığı, "Peki, biz ne yaptık tüm bunlar olurken. Ne yazık ki, model/örnek/özne oluşturmak, üretmek yerine ötekinin sahip olduğuna sahip olmak için özgünlüğümüzü ve özgürlüğümüzü ortadan kaldırıp, taklitçi bir konuma kendimizi bıraktık. Maalesef bizim bu gün bulunduğumuz konum taklitçiliktir." dedi.

Bu durumun çözülme ile beraber aslında büyük bir toplumsal çürümeyi de getirdiğini söyleyen Anığı, “Toplumsal sermayelerini tüketen halkların, tarih boyunca etkinliklerini/varlıklarını uzun bir süre devam ettirebildiklerine kimse şahitlik etmemiştir. Yoksulluğun, yolsuzluğun, usulsüzlüğün, intiharların, tecavüzün ve şiddetin yaygınlaşıp normalleştirilmesi gibi göstergeler toplumları ifsad eden en önemli etkenlerdir." ifadelerini kullandı.

Anığı, insanoğlunun yeryüzünü adeta cehenneme çevirdiğini, savaş, işgal, açlık, yokluk ve sefalet gibi nedenlerle milyonlarca insanın yetim, sakat ve yerinden yurdundan göç etmek zorunda kaldığını ifade ederek bunun en büyük müsebbiplerin ise gözü doymayan dünyanın süper güçleri olduğunu söyledi.

Dünya devletlerinin İnsani yardım için ayırdıkları bütçelerinin 130 kat fazlasını silahlanmaya ayırdığına dikkat çeken Anığı, "Bizler tüm bu olumsuzlukların içerisinde kurtuluş çaresi yeryüzünde insana, doğaya ve kendine şefkatle yaklaşacak, merhamet gösterecek erdemli bireyler ve erdemli bir toplum ile olabilir diyoruz." şeklinde konuştu.   (Ömer Adıgüzel - İLKHA)