Ankara İl Müftü Yardımcısı Ayten Koç`un konuşmacı olduğu konferansa, Ağrı Valisi Musa Işın`ın eşi Tuba Işın, İl Müftüsü İbrahim Gemici, İl Müftü Yardımcısı Şefket Dilmaç, İl Vaizi Nuri Aslan ve çok sayıda kadın izleyici katıldı.

Kur`an-ı Kerim tilaveti ile başlayan konferansın açılış konuşmasını yapan İl Müftüsü İbrahim Gemici Türkçe ve Kürtçe selam verip, insanlığın vicdani yönden büyük yaralar aldığını belirterek; “Kadın, İslam uğruna ilk şehit olan, Hz. Peygambere ilk inanan kişidir. Mübarek bir varlık. Vefalı, cefalı bir kişi kadın. Ama o kadın bugün eziliyor. O kadın bugün hor görülüyor. O kadın bugün çeşitli adlar altında öz evladının gözleri önünde öldürülüyor, bıçak darbeleri yiyor, kurşun yağmuruna tutuluyor. İslam`da kadının gerçek manada layık olduğu yere gelebilmesi için reçete Kur`an-ı Kerim`i anlamak ve Hz. Peygamberin sünnetini uygulamaktır” dedi.

Kadına şiddetin insanlığa ihanet olduğunu söyleyen Ağrı Valisi Musa Işın`ın eşi Tuba Işın, “Bir anne, bir eş, bir evlat, bir kardeş, bir komşu, bir arkadaş olan kadın hepsinden önce insandır. İnsan da eşrefi mahlûktur. Yaratılmışların en şereflisidir.  Kadına kalkmış her el, tüm insanlığa kalkmış demektir. Bir insanı katletmek tüm insanlığı katletmek gibidir. Sırf çaresiz olduğu için ve sırf güçsüz olduğu için öldürülen her kadınla birlikte tüm insanlık da katledilmiş gibidir. Toplum olarak bu vahşetle mücadele etmeliyiz. Yaşanan olayların temel kaynağı eğitim ve bilinçlendirme eksikliğidir. Bu yüzden çocuklarımızı pozitif düşünce ve adalet duygusuyla büyütmeliyiz. Burada anne olarak bizlere çok iş düşmektedir. Özellikle kız çocuklarımızı okutmalı ve cehaletten kurtarmalıyız. Biz kızlarımızı cehaletten kurtardığımız ortamdan; kadınlara yapılan şiddeti ve ayrımcılığı da kaldırabiliriz” şeklinde konuştu.

“İslam dışındaki ideoloji ve sistemler kadını meta olarak kullanmışlar”

Daha sonra Ankara İl Müftü Yardımcısı Ayten Koç “İslam`da Kadının yeri ve Mülteci Kadınlar” konulu Konferansı için söz aldı, insanlık tarihinden örnekler vererek,“Kuran kadını önce insan olarak takdim eder. Allah Teala insanı insanoğlunu bir tek kadın ve erkekten yaratmıştır. Yaratılışta eşit olan kadın ve erkek arasındaki üstünlük takva iledir. İslam`ın kadına verdiği hakların başında ona tam bir kişilik kazandırması gelir. İnsanlık tarihini incelediğimizde İslam`ın dışındaki ideoloji ve sistemlerde kadın hep meta olarak kullanılmış, değersiz sayılmış, felaketlerin sebebi addedilmiştir. Eski Çin`e bakıyoruz kadın insan mesabesinde görülmediği için ona isim bile verilmiyordu. Kadınlar verilmiş numaralarıyla çağrılıyordu. Hak olmaktan ayrılmış ve aslını yitirmiş dinlere baktığımızda yine kadın için güzel şeyler görmek mümkün değildir. Yahudilikte kadın mutlu bir şekilde cennette hayatını devam eden Adem`in asli vatanını kaybetmesine sebep olduğu için iyi bir varlık olarak görülmüyor.  Kuran ve Sünnet ile kadınlar sükunet ve selamet limanı haline gelmiştir. Hz peygamber (sav)`in babalık eşlik vasıflarına baktığımızda kadın en değerli yerdedir.”  İfadelerine yer verdi.

Sinevizyon gösterisi ile devam eden konferans, konuşmacı Ayten Koç`a hediye takdiminden sonra sona erdi. (İLKHA)