Mazlum-Der Batman Şube Başkanı Hasan Argünağa tarafından, Halepçe katliamının 27. yıldönümü nedeniyle yazılı bir mesaj yayınlandı.

Mazlum-Der Batman Şube Başkanı Hasan Argünağa,“Yaşlı dünyamız ve özellikle Ortadoğu tarih boyunca pek çok katliam, soykırım ve vahşetlere tanıklık etmiştir. Ancak dünyada Halepçe örneği yoktur. İkinci Dünya Savaşında Japonya`nın iki kentine karşı atom bombası kullanıldı. Halepçe`de ise zalimliği nedeniyle tarihe lanetle anılacak bir diktatör olarak geçen Saddam, maiyetindeki sivil ve savunmasız Kürt halkına karşı kimyasal gaz kullanmıştır.Bunun dünyada örneği olmamıştır. Halepçe vahşetinin üzerinden 27 yıl geçti. Ancak Halepçe`nin acısı hala dinmiş değildir.” Dedi.


Açıklamanın devamında, "27 yıl önce 16 Mart 1988 günü Halepçe`de ekseriyeti kadın ve çocuklardan oluşan 5 bini aşkın sivil ve savunmasız Müslüman Kürt topluca katledilmiş, insanların cansız bedenleri sokaklardan toplanmıştı. Ancak yeni nesiller de bilsinler ki Halepçe`de sadece mazlum bir halk olan Kürtlere karşı insanlık suçu işlenmemiş, ayrıca o tarihte Halepçe`deki vahşet ile tüm insani değerlere olduğu gibi, özü itibariyle doğaya ve bütün canlıların yaşam hakkına da yönelik bir saldırı gerçekleştirilmişti. " ifadelerine yer verdi.

O vahşetin, barbarlığın üzerinden 27 yıl geçtiğini hatırlatılan Argünağa, şu ifadeleri kullandı:“ O büyük vahşetler için kendilerine kimyasal gaz veren zalim suç ortakları devletler de (bizce bilinse de) açığa çıkarılmadı ve mazlum bir halka yönelik katliam bir nevi karanlıkta kaldı. Ancak tüm zalimleri daha çetin bir hesabın beklediğine ve insanlık ailesinin yaşanan o büyük trajediden dersler çıkarması gerektiğine inanıyoruz."

Argünağa, son olarak, “İnsanlığa karşı suç işleyen bütün zalimlerden hesap sorabilecek Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) statüsünün başta ABD olmak üzere, tüm devletlerce onaylanmasını istiyoruz. Halklara karşı suç işleyen, hangi devletin yöneticisi olursa olsun yargılanmalıdır. İnsan hakları için mücadelemiz ayrımsız olarak sürecek, savaşlara, katliamlara, baskı ve zulme karşı olmaya devam edecek, Halepçe soykırımını unutturmayacağız. Bir 16 Mart`ta daha Halepçeli mazlumları rahmetle anıyor, baharın müjdecisi Nergizleri toplamaya giderken bu dünyadan gözü açık giden, Kur`an-i Kerimin ifadesiyle; 'Hangi suçtan dolayı öldürüldüler?' diye hesapları sorulacak çocukları unutmayacağımızı deklere ediyor, dünyanın neresinde olursa olsun, tüm zalimleri nefretle kınıyor, yeni Halepçelerin yaşanmamasını dilerken, özellikle Ortadoğu coğrafyasında insanlığa karşı işlenen suçlar için tüm halkları duyarlı olmaya, insani değerleri sahiplenmeye, insana ve doğaya karşı suç işleyenlere karşı çıkmaya davet ediyoruz.” ifadelerine yer verildi. (İLKHA)