Silahlı İHA`ların, 3 hafta içinde göreve başlaması planlandı. ABD jetlerinin İncirlik`e konuşlandırılması da gündemde.

Geçen hafta Merkezi Kuvvetler Komutanı (CENTCOM) Orgeneral Lloyd Austin`i ağırlayan başkent, bu kez ABD Başkanı Barack Obama`nın IŞİD`e Karşı Küresel Koalisyon Özel Temsilcisi emekli General John Allen`ı konuk ediyor. Allen`a, Dışişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Brett McGurk eşlik ediyor. Allen ile McGruk Ankara`da bugün temaslarda bulunacak.

IŞİD HEDEFLERİNİ VURACAK

IŞİD`e yönelik operasyonlarını Basra Körfezi`ndeki uçak gemilerinden kalkan savaş uçaklarıyla yürüten ABD, Musul operasyonundan kısa sürede ve etkili sonuç alabilmek için İncirlik Üssü`nü devreye sokmak istiyor. İncirlik, özellikle silahlı insansız hava araçlarının devreye girebilmesi bakımından büyük önem taşıyor. İlk aşamada, 2 adet Reaper`ın 3 hafta içinde İncirlik`e konuşlandırılması konusunda mutabakat sağlandı. İncirlik`in ABD jetlerine açılması konusunun da müzakereye açık olduğu öğrenildi.

ABD, İncirlik Üssü`nde yaklaşık 3.5 yıldır 4 adet Predator tipi insansız hava aracı bulunduruyordu. Silah taşımayan Predator, üzerindeki kamera ile istihbarat topluyor. Predator`ın silahlı versiyonu olan Reaper ise üzerinde 4 adet Hellfire füzesi ile 2 adet 500 librelik laser güdümlü bomba taşıyor. Reaper ile birlikte 15 ABD`li askeri teknik personel de İncirlik`e gelecek. ABD yetkilileriyle, Şanlıurfa`nın Hirfanlı İlçesi`nde eğitilecek Suriyeli muhaliflerin belirlenmesi konusunda da görüşmeler devam ediyor.

REAPER (MQ-9) KİMLİK KARTI

Mürettebat: Yerde 2 kontrolör

Boy: 11 metre

Kanat açıklığı: 20 metre

Yükseklik: 3.81 metre

Boş ağırlık: 2.223 kg

Azami kalkış ağırlığı: 4.760 kg

Hız: 482 km/saat

Menzil: 1.852 km

Havada kalış süresi: 14 saat

Azami irtifa: 50 bin feet

Operasyonel irtifa: 25 bin feet

Silah: 4 adet AGM-114 Hellfire havadan yere füze ve 2 adet laser güdümlü 500 libre GBU-12 Paveway II bombası


Kaynak: Habertürk