ABD istihbarat örgütü CIA şefi John Brennan, 'Council on Foreign Relations Entitüsü'nde yaptığı konuşmada, ABD'nin de, Rusya'nın da ve IŞİD'e karşı kurulan koalisyon devletleriyle, bölgedeki devletlerin de hiçbirinin Esad rejiminin yıkılmasını, Şamdaki yönetim birimlerinin dağılmasını istemediklerini söyledi. Brennan, hiç kimsenin El-Kaide ya da IŞİD militanlarının Şam'a girmesini istemediğini bildirdi.

Brennan bu nedenle Suriye'de ılımlı muhalefetin desteklenmesinin önemli olduğunu belirterek, Uluslar arası camianın Suriye'de iç savaşı sona erdirecek ve ülkenin problemlerini çözebilecek 'temsilci bir hükümet'in kurulması için gayret etmesi gerektiğini savundu.

Amerikalılar Uluslar arası koalisyonun başında Ağustos ayından bu yana Suriye ve Irak'ta büyük bir bölgeyi işgal eden IŞİD'e karşı hava saldırılarına devam ediyorlar. Suriye'deki iç savaş ise 4 yıldan beri devam ediyor. Batılı kaynaklara göre şimdiye kadar Suriye'de 220 bin insan hayatını kaybederken, milyonlarca insan da yaşadıkları yerleri terketmek zorunda kaldı.