Mustazaflar Cemiyeti Yönetim Kurulu üyesi Vedat TURGUT, Diyarbakır`da 3 bin 500 Sivil Toplum kuruluşunun destek vererek 600 delegenin katılımıyla gerçekleştirilen ‘`Kürt Meselesine İslami Çözüm Çalıştayı”  sonrası İlke Haber Ajansı`na (İLKHA) değerlendirmelerde bulundu.

Daha önce diğer kesimler tarafından Müslümanların bir araya gelemeyeceği ve ortak çalışmalar gerçekleştiremeyecekleri gibi bazı algıların olduğunu belirten Turgut, gerçekleştirilen bu çalıştay ile bu algının kökünden yıkıldığını ve aslında böyle bir durumun olmadığının ortaya çıktığının altını çizdi.

Turgut,Çalıştay güzel neticeler verdi. Bu çalıştayın çok hayırlı olduğu, hayırlı neticeler doğuracağına genel bir kanaat hâsıl oldu. Her zaman olduğu gibi malum basın ve medya grupları yine görmedi ancak görüldüğü kadarı bile olumlu bir havanın esmesi için yeterli bir adım oldu. Bu çalıştaydan sonra özellikle bölgede tüm İslami kurum ve kuruluşlarda bir heyecan oluştu.`` dedi.

‘`Kürdistan ve Türkiye de bir ilk gerçekleştirildi``

Daha önce yapılan hiçbir çalışmada bu denli sivil toplum kuruluşu ve delegenin bir araya gelmediğinin altını çizen Turgut, çalıştaya katılan yelpazenin geniş olmasının Kürdistan tarihinde hatta Türkiye tarihinde bir ilk olduğunun görülmesi gerektiğini belirtti.

Turgut, “Kürt meselesinde adil, kalıcı bir çözümün ve birlikte yaşamanın ancak İslam ile olabileceğini bu çalıştay ortaya koymuştur. Müslümanların birliği ile çözümlenebileceği kanaatine varılmıştır. Bu tür, birlikte yapılan çalışmaların sürekli ve kuşatıcı olması gerek İslami sivil toplum kuruluşlarında ve gerekse bu çalıştayı takip eden halkta olumlu bir beklenti oluşturmuştur.`` ifadelerini kullandı.

‘`6-8 Ekim olayları sayesinde Müslümanlar kenetlendi ``

Kobani bahaneli çıkarılan ve 50`ye yakın insanın PKK`li çetelerce katledildiği 6-8 Ekim olayları sonrası bölgede yaşayan Müslümanlarda çok güzel bir kenetlenmenin yaşandığına da vurgu yapan Turgut, şehit Yasin ve arkadaşlarının, bu çalıştayın yapılabilmesi için bir vesile olduğunun da unutulmaması gerektiğinin altını çizdi.

Turgut, ‘`6-8 Ekim de Müslümanlara yönelik saldırı ve katliamlar yapıldı. Kürdistan da meydana gelen bu olaylar sonucunda Müslümanlar kenetlenip köklü bir yapı oluşturdu. Diğer camialarda bu köklü yapıyı görmek, ve vahdet noktasında düşüncede olanı pratiğe aktarmak durumundadırlar. `` diye belirtti.

‘`Sonuç bildirgesi 4 farklı dil ile yayınlandı``

Çalıştayın daha güçlü bir taban bulması ve kamuoyunun daha fazla haberdar edilebilmesi açısından sonuç bildirgesini 4 dilde yayımladıklarını belirten Turgut, ‘` Müslümanların Çalıştay ile görünür hale gelen etkinliğinin güçlenmesi için sonuç bildirgesinin elbette ki yazarların, çizerlerin ve etkin olan Sivil Toplum Kuruluşları temsilcileri tarafından okunup bunun gündem edilmesi gerekir. Ve sonuç bildirgesi tüm kamuoyuyla paylaşılmalıdır. Bunun neticesinde biz bu sonuç bildirgesini Kürtçe, Türkçe, Arapça ve İngilizce yayınlayarak bildirgenin gündemde kalmasını sağlayacağız.`` dedi.

‘`Çalıştay Çözüm Süreci İçin can simidi niteliğindedir``

Hükümet yetkililerinin çalıştayın sonuç bildirgesini dikkate alarak İslami kesimin taleplerini de karşılanmak durumunda olduklarını söyleyen Turgut, yapılan bu çalıştayın çözüm sürecini daha ileri bir noktaya taşımak için bir fırsat olarak değerlendirilmesi gerektiğini söyledi.

Turgut,  “Belki de hükümetin yapılan bu çalıştayı, PKK ile içine girdiği ve adeta içinden çıkılmaz bir hal alan bu kaotik süreçten kurtulması için adil bir İslami bir çözüm ile sürece bir can simidi olarak değerlendirmesi lazım.`` ifadelerini kullandı.  (M. Sıddık Bilge - İLKHA)