Kış aylarından sonra bahar mevsiminin gelişiyle baş gösteren kimi alerjik hastalıklarla ilgili uzmanlar uyarılarda bulunurken, bebekler, çocuklar, gebeler ve 65 yaş üstü kişilerin daha dikkatli olması gerektiği belirtildi.
İlkbahar mevsiminin gelişiyle alerji türü rahatsızlıklarının daha fazla etkili olduğunu ifaden Aile Hekimi Doktor Yalçın Kurak, görülen kimi alerjik reaksiyonların; alerjik nezle, astım, konjonktivite (göz alerjisi) alerjik dermatit, egzama, ürtiker, hayati tehlike arz eden anjioodem ve anafilaksi olduğunu ifade etti.
“Genelde yiyeceklerde bulunan katkı maddeleri de bu reaksiyonlara neden olur”
Konuyla ilgili İlke Haber Ajansına (İLKHA) açıklamalarda bulunan Kurak, alerjinin başlıca nedenleri hakkında bilgi vererek şu ifadelerde bulundu: “Özellikle polenler bahar dönemlerinde ortaya çıkmaktadır. Küfler, mite (ev tozu akarları), bunlar; klimalarda ve özellikle halılarda biriken tozlardan oluşur. İlaç alerjileri, besin alerjileri ve genelde yiyeceklerde bulunan katkı maddeleri de bu reaksiyonlara neden olur. Evcil hayvanlarda da (kedi, kuş, köpek) ve bu kimyasal alerjiler bulunabilir. Yine aynı şekilde bağışıklık sistemimiz ile ilgili bazı hastalıklar da bu alerjik reaksiyonların oluşmasını kolaylaştırmaktadır.”
“Bebekler, çocuklar, gebeler ve 65 yaş üstü kişilerin daha dikkatli olması gerekir”
Kurak, özellikle bebekler, çocuklar, gebeler ve 65 yaş üstü kişilerin daha dikkatli olması gerektiği belirterek, “Alerjik hastalık tipine göre burun akıntısı, burun tıkanıklığı, aksırık nöbetleri, kaşıntı, öksürük, hırıltı, nefes darlığı, deri döküntüleri ve şişmeler görülebilir. Tekrarlayan geçmeyen öksürükler ve nefes darlıkları astıma neden olabileceğinden, burada bebekler, çocuklar, gebeler ve 65 yaş üstü kişilerin daha dikkatli olması gerekir. Bu belirtiler bazen tekrarlayan sinüzit, iyileşmeyen üst ve alt solunum yolu enfeksiyonlarına, bazen de pnömoni dediğimiz zatüre hastalığına neden olabilir. Özellikle de nefes darlığı durumunun hayati tehlikelere neden olabileceği göz önünde bulundurularak mutlaka bir sağlık kurumuna başvurulması gerekmektedir.” dedi.
“Halılar sık aralıklarla yıkanmalı, odalar yeterince havalandırılmalı, klima bakımı yapılmalı, polen ve tozlu yerlerden uzak durulmalı”
Son olarak önlem amaçlı çeşitli tavsiyelerde bulunan Kurak, “Bahsettiğimiz alerjik reaksiyonlara sebep olabilecek etkenlerden uzak durulması, halıların sık aralıklarla yıkanması ve temizlenmesi, odaların yeterince havalandırılması, klimaların rutin bakımlarının yapılması, polen ve tozlu yerlerden uzak durulması, alerjik reaksiyonların oluşmasını azaltacaktır.” şeklinde konuştu. (Mustafa Kaynak – İLKHA)