Ramazanoğlu Beyliği Saray Selamlığı bölümünde gerçekleşen konferansa, üniversiteden Akademisyen Hocalar, Kızılay Adana İl Başkanı, Sivil Toplum Örgütlerinin temsilcileri katılırken ve halk tarafından da yoğun ilgi gördü.
Toplumsal hayat sürekli bir değişim içindedir
Önemli açıklamalarda bulunan İl Müftüsü Arif Gökçe, "Herakleitos`un 'Değişmeyen tek şey değişimin kendisidir.' dediği gibi geçen zaman süreci içerisinde her şey değişmektedir. Değişmeden olduğu gibi kalan hemen hiçbir şey yok gibidir. Bunun bir istisnası varsa, belki o da değişme kanunudur. Hiçbir sahada bugünkü ulaşılan konum, dünkünün aynı değildir. Toplumsal hayat sürekli bir değişim içindedir. Süreklilik olmadan değişim, değişim olmadan da süreklilik sağlanamaz. Bu açıdan İslâm dininin de insan ve toplum hayatındaki değişme ve gelişmelere kayıtsız kalması düşünülemez. İslâm dininin evrenselliği, bütün zaman ve mekânlara elverişliliği, hükümlerdeki kolaylık ve zaruret prensiplerine bağlı esneklikler bunu gerektirir. Mecelle`deki 'Ezmânın tağayyürü ile ahkâmın tağayyürü inkâr olunamaz' kaidesi bu gerçeği ifade etmektedir.” sözleriyle konferansa başladı.
“İnsanlar, babalarından ziyade kendi zamanlarına benzerler”
“İnsanlar, babalarından ziyade kendi zamanlarına benzerler.” anlamındaki Arap atasözünü hatırlatan Gökçe, İnsanın yaşadığı çağın ve ortamın ürünü olduğunu söyleyerek, “Günümüzde her alanda yaşanan hızlı değişme ve gelişmelere bağlı olarak pek çok dinî problem ortaya çıkmaktadır, hatta tamamen çağımıza özgü dinî problemler de bulunmaktadır. Günümüzde bu problemleri doğuran pek çok sebep vardır. Bunların başında bilim, teknoloji ve tıp alanlarındaki gelişmeler, sosyal, ekonomik ve siyasî yapılardaki değişmeler ile şehirleşme ve küreselleşme gibi olgular gelmektedir.” dedi.
Gökçe konferansın devamında Güncel dinî meselelerden tıp ve sağlıkla ilgili olarak; estetik ameliyat, tüp bebek, kürtaj, organ nakli, ötenazi gibi konular; İbadet Hayatıyla ilgili olarak; Türkçe İbadet, Sandalyede Namaz, Namazda Kadınların Saf Tutma Düzeni gibi meseleler; güncel ticarî meselelerle ilgili olarak sigorta, “Başkasına ait bir markayı izinsiz kullanmak, kredi kartı konuları; sosyal hayat ile ilgili olarak ise internetten program, yazılım, kitap, müzik vb. İndirmek ve bunları kullanmak, yarışmalardan elde edilen ödüller, market ve mağazalarda alışveriş karşılığında verilen çekiliş kuponlarına çıkan hediyeler ve İntihar konularına da yer verdikten sonra konferansı tamamladı. (İLKHA)