Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Nöropsikiyatri Hastanesi’nden Psikiyatri Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Nükhet İşiten, kıyaslama yapmanın çocuğun psikolojisini olumsuz etkilediğini belirterek anne-babalara tavsiyelerde bulundu:

Ebeveynlerin çocuğunu bir başka çocukla kıyaslamaması gerektiğini ifade eden İşiten,"kıyaslama yapılması çocuk üzerinde olumsuz etkilere yol açar. Başkası ile karşılaştırılan çocuklar kendini yetersiz hissetmeye başlar ve zamanla özgüveni sarsılır."dedi.

Yetersizlik hissi, öfkeyi ve mutsuzluğu getiriyor!

Yetersizlik hissi yaşayan çocuklarda; mutsuzluk, diğerlerini kıskanma, öfke, küskünlükler ve hırçınlıklar gelişebileceğini ifade eden İşiten, bunların sonucunda kimi çocukta içe kapanıklık ve çekingenlik oluşacağını, kimi çocukta da tam tersi uyumsuzluk, saldırganlık/agresiflik, karşıt olma ve karşı gelme gibi davranışlar ortaya çıkabileceğini belirtti.

İşiten şöyle devam etti: "Her iki durumda da çocuk beni kimse anlamıyor duygusuna kapılır. Sosyal ilişkileri ve akademik başarısı da etkilenmeye başlar. Bir yandan akranları ile ilişkileri etkilenir, onları kendinden üstün görmeye kendisini yetersiz ve geride algılamaya başlayabilir. Giderek kapılarını kapatarak izole bile olabilir.

‘Zaten istesem de arkadaşım kadar başarılı, doğru ya da herkes tarafından kabul gören biri olamam’ duygusu perçinlenebilir, bunun sonucunda da okuldan, sağlıklı ilişkilerden uzaklaşır. Bu olumsuz yaşantılar neticesinde çocukta içe kapanma, çekingenlik ya da tam tersi saldırganlık, uyumsuzluk gibi sosyal davranışları etkileyen birçok yeni durum ortaya çıkar.

Özellikle de çocukta oluşan “Beni anlamıyorlar!” düşüncesi, onu yalnızlığa iter ve anne - babasından uzaklaşmasına sebebiyet verir.”

Her çocuk özeldir

Yrd. Doç. Dr. Nükhet İşiten, her çocuğun yetenekleri ve kişisel özellikleri ile özel olduğunu belirterek anne babalara çocuklarını olduğu gibi kabul etmelerini, çocuklarındaki farklı yeteneklerin ortaya çıkması için fırsat tanımaları gerektiği önerisinde bulundu. (İLKHA)