7 Haziran`da yapılacak genel seçimlerde oy kullanacak olup adres değişikliği yapmak isteyenler 9 Mart Pazartesi günü mesai bitimine kadar bulundukları ilçe veya il nüfus müdürlüklerine başvurmaları gerekiyor.
Seçimlerde istediği yerde oy kullanmak isteyenlerin adres değişikliğini 9 Mart tarihinde kadar nüfus müdürlüklerine yapacakları başvuruyla bildirmeleri gerekiyor. O tarihten sonra YSK`nın kararına göre seçmen listelerinin askıda kaldığı 12-27 Mart tarihleri arasında yeni adres beyanında bulunanların kayıtlarının onay yetkisi seçim kurullarının elinde.
Ne yapmalı?
* İkamet değişikliği için nüfus cüzdanı aslı ile bulunduğu ilin nüfus müdürlüklerine başvurmak gerekiyor.
* Eğer ikamet ettiği konutta herhangi bir kişi kayıtlı değilse yani boş ise herhangi bir belge istenmiyor ve kaydı yapılıyor.
* Konutta daha önce bir kayıt var ise yeni kayıt yapılabilmesi için üzerine kayıtlı elektrik, su ve doğalgaz faturasını ibraz etmesi gerekiyor.
* Üzerine kayıtlı herhangi bir fatura beyan edemeyenler ise apartman yöneticisinden veya bağlı olduğu muhtarlıktan orada ikamet ettiğine dair yazılı bir belge getirmesi yeterli.
Öğrenciler
* Öğrenim gördüğü yerde oy kullanmak isteyen öğrencilerin ikametlerini eğitimlerinin devam ettiği okulun bulunduğu kente almaları gerekiyor.
* Evde kalıyorlarsa üzerilerine kayıtlı fatura veya kira sözleşmesiyle, yurtta yaşıyorlarsa müdürlükten alınacak bir yazıyla bağlı bulundukları nüfus müdürlüklerine başvuru yaparak seçmen kayıtlarını yaptırabilecek.
12 Mart`ta askıya çıkıyor
7 Haziran`da yapılacak genel seçimlerde oy kullanacakların isimlerinin yazılı olduğu seçmen listeleri 12 Mart`ta askıya çıkacak. Mahalle muhtarlıklarına asılacak olan listeler 27 Mart günü akşam 17.00`ye kadar askıda kalacak.
Bu süre içerisinde listelerde ismi olmayan, seçmen bilgileri yanlış yazılan ya da adres değişikliği yapanlar nüfus müdürlüklerine başvurarak gerekli düzeltmeleri yaptırabilecek.
Seçmen bilgilerini düzeltmek isteyenlerin sorun yaşamamaları için bunlara dikkat etmesi gerekiyor.
* İsmi seçmen listesinde olmayanların, ikamet ettiği ilçenin nüfus müdürlüğüne giderek adres kaydını yaptırması gerekiyor.
* İkametini taşıyanlar ise yeni adreslerinde oy kullanabilmek için adlarına kayıtlı, elektrik, su, doğalgaz faturalarından herhangi biriyle seçmen kaydını yaptırabilir.
* Kiracı ise noter tasdikli kira sözleşmesiyle ilçe nüfus müdürlüğüne adres beyanında bulunabilecek.
Sandık Sonuçları Paylaşım Sistemi
Yüksek Seçim Kurulu (YSK), aldığı kararla, seçim takip sistemini partilere açtı.
YSK, 7 Haziran`da yapılacak milletvekili genel seçimlerinin sağlıklı ve düzenli yürütülüp sonuçlandırılması ve yurt genelinde uygulanmasında birliğin sağlanması için Sandık Sonuçları Paylaşım Sistemi Kullanım Usul ve Esasları Gösterir Genelge`yi kabul etti.
Resmi Gazete`nin dünkü sayısında yayımlanan genelgede, Sandık Sonuçları Paylaşım Sistemi`nin (SSPS) seçim günü oy verme süresi sonunda YSK Seçmen Kütüğü Genel Müdürlüğü`nce, çevrim içi ulaşan sandık ölçekli sonuçların, seçime katılan siyasi parti genel merkezlerinde eşzamanlı izlenebilmesi ve saklanabilmesine imkân sağlayan bir sistem olduğu belirtildi.
Seçim günü, SSPS aracılığı ile siyasi parti genel merkezlerinin kullanımına sunulan sandık sonuçlarının, geçici sandık sonuçları olacağının ve itiraza gerekçe oluşturacak bir niteliğe sahip olmadığının ifade edildiği genelgede, sistem ile elde edilen sandık sonuçlarının YSK`ca belirlenen süre bitimine kadar siyasi partiler tarafından teşkilatlarına veya üçüncü şahıslara açıklanamayacak.
Buna göre;
* Verilerin gizliliğinden siyasi partiler sorumlu olacak.
* Sistemden verileri almak isteyen siyasi partiler bilişim altyapılarını hazır hale getirecek ve gerekli güvenlik tedbirlerini alacak.
* Siyasi parti genel merkezleri SSPS kullanıcısı olarak en fazla 9 kullanıcı belirleyecek.
* Her kullanıcı için ayrı kullanıcı adı ve şifre üretilecek.
* Sistemden veri aktarımı oy verme günü saat 17.00`den itibaren başlayacak.