Diyarbakır'da yüzlerce İslami STK tarafından 7/8 Mart tarihlerinde düzenlenecek “Kürdistan ve Kürt Meselesine İslami Çözüm Çalıştayı” ile ilgili önemli açıklamalarda bulunan Siirt Üniversitesi Temel İslam Bilimleri Bölüm Başkanı Doç. Dr. Abdullah Ünalan, sorunun çözümünde Müslümanların muhatap alınmaması çözümde samimi olmadıklarının göstergesi olduğunu ifade etti.

Bu meselenin, masaya yatırılıp gerçekçi sağlıklı bir takım temellere dayandırılması gerektiğini belirten Ünalan,  bunun basit çözümlerle bu çözülecek bir mesele olmadığı söyledi.

Ünalan, “Bunun için bu Çalıştayların düzenlenmesi ve devamının gelmesi gerekiyor. Bu sorunun bütün detaylarıyla masaya yatırılması ve gerçekten ciddi çözümlerin üretilmesi gerekiyor. Dolaysıyla bu çalıştayın Kürt sorununa ciddi anlamda katkıda bulunacağını inanıyorum. İnşallah bu Kürt sorununa çözümü de beraberinde getirir ve meselenin köküne inilir. Bu kadar geniş kapsamlı bir katılımın gerçekleşmiş olmasının bu soruna katkıda bulunacağını inanıyorum.” dedi.

Resullullah (sav) döneminde Kürt sahabelerin de var olduğunu, Hz Ömer döneminde ise Kürtlerin kitlesel olarak İslam`a geçtiklerini hatırlatan Ünalan, Kürtlerin, İslam`ı kabul ettikleri günden itibaren en samimi şekilde İslam`a sarılan İslam`ı yaşayan ve İslam`ı bütün kültürlerine hâkim kılan bir millet olduğunu” söyledi.

İslam tarihinde çok sayıda Kürt muhaddis ve fakih bulunduğunu dile getiren Ünalan, "Dolayısıyla İslam dışı Kürt sorununa bir çözüm getirilmesi mümkün değil. Çünkü Kürtler Müslüman bir milletir, Kürtlerin hangi örf ve adetlerine tarihi kültürüne bakarsanız bakın hepsi İslam`a dayanıyor.  Kürt sorunun İslam dışı çözülmesi düşünülemez." değerlendirmelerde bulundu.

Sorunun bu hale gelmesinin temeli İslam dışı bir çözüm arayışı olmasındandır

Kürt sorununda hareket noktası İslam dışı bir yaklaşım olunca yanlış bir çizgiye girildiğini ifade eden Ünalan, sorunun bu hale gelmesinin temelinde İslam dışı bir çözüm arayışı olduğunu belirterek örfleri, adetleri, tarihleri, kültürleri yani karakteri İslam`la yoğrulmuş bir milletin sorununa İslam dışı, bir çözüm getirilmesinin mümkün olmadığını vurguladı.

Sorun Kürt sorunu değil, Kürtleri İslam`dan soyutlama sorunu olduğunu belirten Ünalan, "Kürtleri İslam`dan soyutlamaya çalıştıkça bu sorun büyüdü. Kürt halkı hangi hakları istiyor. Önce o milletin dinine bakalım eğer en ideal hakkı vermiyorsa, o zaman gidip Marksist Leninist ideolojilerde hak arayışına girelim. En ideal hakkı İslam veriyor, İslam hukuku veriyor ama biz İslam`ı bırakıp gidip Marksist, Leninist ideolojilerde hak arıyoruz. Elimizde Kur'an var, peygamberin sünneti var ve bunlar bize en iyi şekilde hak veriyorken biz artık hangi fikir ve düşüncede hak arayışına girebiliriz ki?" şeklinde konuştu.

Marksist Leninist İdeoloji tarih boyunca Müslüman olan bir millete dayatılıyor

Kürt halkı, İslam'a yönelmedikçe, Kur'an ve sünnete yani kendi öz kültürüne, öz varlığına dönmedikçe Kürt sorununun çözülmeyeceğini belirten Ünalan, “PKK çıktığı günden Marksist Leninist bir hareket olduğunu söylüyor. Peki, siz Marksist Leninist fikirleri kime dayatıyorsunuz. Tarihi boyunca Müslüman olan bir millete mi dayatıyorsun? İşte bu, sorunu büyütmeye yönelik bir harekettir. Kürt sorunun temelinde İslam`dan uzaklaştırma var. Bu hareket Müslümanlara yönelik başlatıldı. Bu hareket nerede bir dindar, âlim varsa onları öldürdü.” dedi.

Müslümanları muhatap almamaları çözümde samimi olmadıklarını gösteriyor

Müslümanların muhatap alınmamasının çok yanış olduğunu dile getiren Ünalan, "Müslümanların muhatap alınmaması bile ciddi anlamda çözümde samimi olmadıklarını gösterir. Kürt halkı Müslüman'dır ve bu sorunun tek çözüm yolu İslam`dan geçer. Dolayısıyla Müslümanlar muhatap alınmadıkça, çözümü Müslümanlardan istemedikçe başka bir yolla çözüm mümkün değil. Silahların susturulması iyi-güzel ama bunlar çözüm değil. Silahların bırakılmasıyla çözüm olmaz bu sorunun önce zihinlerde çözülmesi gerekir. Bunun da ilacı Kur'an'dır, Peygamberdir. Bunun dışında herhangi bir ideolojinin arkasından gitmekle bu sorunun çözülmesi mümkün değil." ifadelerini kullandı.

En büyük hatalardan birinin de Müslümanların muhatap alınmaması olduğunu vurgulayan Ünalan, "Kürtleri Müslümanlar temsil ediyor çözümü de ancak Müslümanlar üretebilir. Kürt halkı Müslüman'dır, gidip İslam`la alakası olmayanlarla konuşmakla Kürtlerin sorununa çözüm getiremezsiniz." dedi.

Son olarak Kürdistan ve Kürt Meselesine İslami Çözüm çalıştayından beklentilerinin oldukça yüksek olduğunu belirten Ünalan, “Yapılacak çalıştaya bu çapta büyük bir katlımın olması ve bizzat bunu yaşayanların katılmasının, çözüme çok ciddi katkı sağlayacağını bekliyorum. Hükümetin de böyle önemli bir çalıştaydan çıkan kararları ve önerileri dinleyeceğine inanıyorum.” şeklinde konuştu.

 (Muhammed Dayan, Süleyman Tekcanlı - İLKHA)