Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından Şubat döneminde Diyarbakır, Mardin, Bingöl ve Şırnak`a, Yaşayan Diller ve Lehçeler branşında 7`si Kurmanci, 2`si de Zazaki lehçesinde eğitim vermek üzere 9 öğretmen atandı.
Diyarbakır`da eğitimciler, Kürtçe eğitimi verecek 7 öğretmenden 2`sinin Diyarbakır`a atanmasıyla ilgili İlke Haber Ajansı`na (İLKHA) değerlendirmelerde bulundu.
Eğitimciler Birliği Sendikası (Eğitim-Bir-Sen) Diyarbakır Şube Başkanı Yunus Memiş, atamaların sevindirici olduğunu ama daha fazla atama yapılması gerektiğini belirtti.
“Anadilde eğitim herkesin hakkıdır”
Anadilde eğitimin her insanın hakkı olduğunu, bu nedenle, anadilde eğitim çalışmalarının arttırılması gerektiğini belirten Memiş, “Yıllardır bu bölgede yaşayan Kürtler veya Zazalar, kendi ana dilini kullanamayacak durumdaydılar ve anadilinde konuşmak bile yasaktı. Yaşayan Diller ve Lehçeler branşında öğretmen atamaları sevindiricidir. Lice ilçemize 2 öğretmenin ataması yapıldı. Tabi bu yeterli değil. Bununla ilgili daha fazla atamaların yapılması gerekiyor.” dedi.
“Türkiye geneline 9 öğretmenin atanması yeterli değil”
Kürt halkının yıllardır inkâr, asimilasyon ve ötekileştirme ile yabancılaştırıldığına dikkat çeken Eğitim-Bir-Sen Diyarbakır Şube Başkan Yardımcısı Kasım Akgönül ise “İnsanların kendi anadilleriyle eğitim almaları, öğrenmelerini kolaylaştırır. Bu anlamda, yapılan atamaları önemli bir gelişme olarak görüyoruz. Türkiye genelinde 9 öğretmenin atanmış olması ise yeterli değildir. Bunun çok ötesinde, fazladan bir ihtiyaç olduğunu kabul ediyoruz. Umut ediyoruz ki, bunun devamı gelir. Halk, kendi dilini devlet okullarında öğrenir.” şeklinde konuştu. (Hamza Adiyaman/M. Sıddık Bilge-İLKHA)