Milli Eğitim Bakanlığınca (MEB), özel yetenekli öğrencilerin tespiti amacıyla, 22 Mart Pazar günü Türkiye genelinde ilk kez merkezi sınav yapılacak. Ülke genelinde, aynı anda yapılacak merkezi sınava, 228 bin öğrenci katılacak.
MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürü Celil Güngör, yaptığı açıklamada, MEB'in özel yetenekli öğrencilere yönelik 1960'lı yıllarda fen liseleriyle başlattığı çalışmaların, 1996'da Bilim ve Sanat Merkezlerinin (BİLSEM) kurulmasıyla sürdüğünü söyledi.
BİLSEM'lerde özel yetenekli öğrencilerin, okul dışı saatlerde yetenekleri doğrultusunda etkinlik ve proje tabanlı eğitim aldığını anlatan Güngör, öğrencilerin, güzel sanatlar, havacılık, akıl ve zeka oyunları, düşünce eğitimi, arkeoloji, şehir kültürü, yaratıcı yazarlık, drama, yazılım, yabancı dil, liderlik, mekatronik, astronomi ve uzay bilimleri gibi bilim dallarında, özel ilgi ve yetenekleriyle buluştuğunu belirtti.
Genel zihinsel, resim ve müzik yetenekleri tespit edilecek
Celil Güngör, "BİLSEM'lere öğrenci alımının daha sağlıklı yapılabilmesi ve bu merkezlerde eğitim kalitesinin artırılması amacıyla, merkezi bir sınavın gerçekleştirilecek. İlk defa, 22 Mart Pazar günü, saat 10.00'da yapılacak merkezi sınava 228 bin öğrenci katılacak" diye konuştu.
Sınavın, geçerlilik ve eşitlik ilkesi açısından tüm Türkiye'de aynı anda yapılacağını bildiren Güngör, sınava katılacak öğrencilerin, sınıf öğretmenlerince aday gösterilme yoluyla belirlendiğini bildirdi.
Güngör, bu öğrencilerin e-okul sistemi üzerinden 16-23 Şubat'ta Bakanlığa iletildiğini aktardı.
Geçmiş yıllarda BİLSEM'lerde özel yetenek tespitinin sadece 4'üncü sınıf öğrencilerine yönelik yapıldığını dile getiren Güngör, "Bu yıl ilk kez, 2014-2015 eğitim-öğretim yılında, ilkokul 2, 3 ve 4'üncü sınıf öğrencileri genel zihinsel, resim ve müzik yeteneği alanlarında tanılama sürecine dahil edildi" dedi.
Güngör, merkezi sınavda, 228 bin öğrencinin önce yazılı bir teste alınacağını, daha sonra da Weschler Nonverbal (WNV) Yetenek Testi'ne tabi tutulacağını kaydetti.
BİLSEM'lere 7 bin kayıt bekleniyor
Türkiye genelinde 64 ilde 72 BİLSEM'de 14 bin 390 öğrencinin kayıtlı olduğunu aktaran Güngör, "2013-2014 eğitim-öğretim yılı itibarıyla, tanıyla özel yetenekli olduğu tespit edilen 50 bin 800 öğrenciden 2 bin 284'ü bu merkezlere kayıt oldu. Bakanlık olarak, 2015-2016 eğitim-öğretim yılında, 7 bin dolayında öğrencinin bilim ve sanat merkezlerine kayıt olmasını bekliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
BİLSEM'lerde 608 kadrolu öğretmen olduğunu, bu sayının bin 671 ulaşmasının hedeflendiğini ifade eden Güngör, merkezler için 2008'den beri öğretmen seçimi yapılmadığını belirtti.
Güngör, BİLSEM'ler için eylül ayına kadar yeni öğretmen seçiminin gerçekleştirilmesinin planlandığını vurguladı.
BİLSEM'lerdeki eğitimlerin uygulama, etkinlik ve proje hazırlama gibi aktif hedefler ve amaçlar doğrultusunda yenilenmesi konusunda da çalışma yaptıklarını aktaran Celil Güngör, şunları kaydetti:
"BİLSEM'lerde, üniversiteler, bilim merkezleri, müzeler, TÜBİTAK gibi kamu kurum ve kuruluşlarıyla işbirliği artırılacak. Böylece öğrencilerin yeteneklerinin en üst düzeyde geliştirilmesinin önü açılmaya çalışılacak. Bu merkezlerde, öğrencinin ufkunu açacak ve kendilerini ifade etme olanaklarını artıracak daha serbest ortamlar sağlanacak."