HDP'nin sokağa inme çağrısının ardından yaşanan 6-8 Ekim olaylarında PKK yandaşları tarafından yakılan merkez Yenişehir ilçesindeki Ferit Köşkü İlkokulunun aradan geçen 5 aya rağmen halen onarılmamasına eğitimcilerden tepki geldi.
Toplum için ekmek, su kadar ihtiyaç duyulan eğitime karşı takınılan bu vurdumduymaz tavrın yanlış olduğunu belirten eğitimciler, PKK yandaşları tarafından yakılan okulun bir an önce eğitime açılması gerektiğini söyledi.
6-8 Ekim olaylarında Diyarbakır genelinde birçok okulun yakıldığını belirten İkra Eğitim Derneği (İKRA DER) Başkanı Murat Aslan, en çok zarar gören okullardan birisinin de Yenişehir ilçesinde bulunan Ferit Köşkü İlkokulu olduğunu ifade etti.
Bir eğitim yuvasının 5 ay geçmesine rağmen eğitime açılamamış olmasının herhangi bir bahanesinin olmaması gerektiğini belirten Aslan, devletin eğitim kurumlarına sahip çıkmamasının sorumsuzluk olduğunu belirtti.
Şehrin farklı yerlerindeki okullara nakledilen bazı öğrencilerin servis parasını dahi bulmakta sıkıntı yaşadığını belirten Aslan, “Önemsiz organizasyonlar için bile çok büyük paralar harcayan devletin, bir eğitim yuvası olarak aradan geçen 5 aya rağmen Ferit Köşkü İlkokulunu onarmaya gücü yetmiyor mu? Böyle bir mantık olabilir mi? Bir araştırsınlar bakalım, Bu okula giden çocuklardan kaç kişi şu an okula devam edebiliyor.” dedi.
“Bu üstü kapalı bir cezalandırma politikası mıdır?”
Aslan, “Aradan 5 ay geçmesine rağmen bu okulun onarılmayışı ve eğitim-öğretimin bu okulda başlamayışı akıllarda soru işaretlerinin oluşmasına sebep olmuştur. Acaba üstü kapalı olarak bu bir cezalandırma politikası mıdır? Burada okuyan öğrenciler başka okullara nakledilmek suretiyle geçici bir çözüm sunulmuştur. Ancak bu bir çözüm değil, çocukların daha çok mağdur edilmesidir. Bu mağduriyetin giderilmesi gerekir.” ifadelerini kullandı.
Eğitim kurumlarına zarar verilmesinin yanlışlığına da değinen Aslan, devletin de bu eğitim kurumuna sahip çıkmamasının ayrı bir sorumsuzluluk olduğunu dile getirdi.
“Koskoca devletin bütçesi bir okulun onarılmasına yetmiyor mu?”
Bölgede eğitim ve öğretimin ağır aksak yürüdüğü belirten Aslan, eğitim ve öğretime ayrılan bütçenin yetersiz olmasının da bu sorunu içinden çıkılmaz bir hale getirdiğini ifade etti.
Aslan, “Koskoca devletin bütçesi bu okulun onarılmasına yetmiyor mu? Diyarbakır`ın merkezinde valiliğin burnunun dibinde olan bu okulu görmezden gelmek bir art niyetin olduğu kanaatini uyandırıyor. Saçma sapan organizasyonlara dünyanın parasını aktaran yetkililer, eğitim kurumuna sahip çıkmamakla neyi hedefliyor. Bölge gençliğinin eğitimsiz kalmasının faturası yetmedi mi? Türkiye`nin batısında bir okulun bu halde kalması durumunda ulusal ve yerel basının tepkisi nasıl olurdu acaba? Devlet yetkilileri buna ne kadar seyirci kalırdı? Hali hazırda bölge gençliğinin okumaması durumunda çalışabileceği bir fabrikası olmadığını herkes biliyor. Kısacası okumaktan başka şansı olmayan bu çocuklarımıza bu fırsatın da verilmeyişi bir art niyettir.” açıklamalarında bulundu.
34 okul tahrip edilmişti…
Diyarbakır`da 14 kişinin hayatını kaybettiği 6- 8 Ekim olaylarında, PKK yandaşları 124 binaya saldırmıştı. 14 resmi bina, 5 parti binası, 15 banka şubesi ve 10`u kullanılamaz hale gelen 8`i kent merkezinde 26`sı da değişik ilçelerde 34 okul tahrip edilmişti veya yakılmıştı. 27 özel, 20 resmi araç olmak üzere 47 araç tahrip edilmişti.
Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü ise olaylarla ilgili önceden istihbarat almamak, müdahalede yetersiz kalmak ve sokağa çıkmamakla eleştirilmişti. 5 ay sonra basına sızan emniyete ait olay tutanağında da polisin, şehir merkezinde yaşanan birçok olaya sadece anonslar üzerinden birbirlerini haberdar ettiğini, ancak olaylara müdahale etmediğini ortaya koymuştu.
Emniyetin sokağa çıkmadığı ve kurban eti dağıtırken PKK yandaşları tarafından linç edilerek vahşi bir şekilde katledilen Yasin Börü ve arkadaşlarının naaşlarının bile 3 saat sonra arkadaşları tarafından alındığı ortaya çıkmıştı. (M.Sıddık Bilge - İLKHA)