Diyarbakır Valiliği, İlim Yayma Cemiyeti Diyarbakır Şubesi ve İslam Tarihçileri Derneği işbirliğiyle 23-24-25 Mayıs 2014 tarihlerinde düzenlenen ve Türkiye genelinde İslam tarihi alanında çalışan 101 akademisyeni buluşturan 'İslam Tarihinin İlk Yıllarında Diyarbakır ve Çevresi Sempozyumu' Diyarbakır Valiliği Kültür Sanat Yayınları koordinatörlüğü tarafından kitaplaştırıldı.
Tebliğler kitap haline getirildi
Türkiye’nin önemli İslam Tarihçileri tarafından verilen bilimsel tebliğlerin yer aldığı kitabın editörlüğünü, Dicle Üniversitesi Edebiyat Fakültesi’nden Doçent Doktor Mustafa Sarıbıyık yaptı. Diyarbakır’ın İslamiyet ile başlayan tarihsel durumu, ilimizde ve bölgemizdeki sahabeler ve Peygamberlerin hayatı, Diyarbakır’ın Fethi ve İslamiyet’in Anadolu’da yayılması gibi birçok konu bilimsel olarak ele alınarak, akademisyenler tarafından hazırlanan tebliğler kitap haline getirildi.
“Kitap bilimsel çalışmalara katkı sunacaktır”
Kitap hakkında değerlendirmede bulunan Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, “Diyarbakır Valiliği tarafından Kültür Sanat Yayınları adı altında bu kitap çalışmasıyla beraber günümüze kadar 16 eserin yayınlandığını, Diyarbakır’ın manevi, kültürel, tarihi ve mimari zenginliğini ve derinliğini ele alan bu kitapların, Diyarbakır’ın bu yönlerinin gün ışığına çıkarılmasında, Diyarbakır’ın zenginlikleriyle tanıtılmasında ve bu gibi bilimsel çalışmaların artmasında çok önemli katkılar sunacaktır.” ifadelerini kullandı.
“İslam tarihi önemli bir kaynaktır”
Tarih boyunca bağrında barındırdığı bütün kültür, inanç ve değerlere sahip çıkan Diyarbakır’ın her daim sevgi, barış ve kardeşliğin şehri olmayı başardığını ifade eden Vali Aksoy, “Diyarbakır’ın bu önemli zenginliklerini kamuoyuna bir kez daha hatırlatmak ve tarihe not düşmek adına, Türkiye genelinde, İslam Tarihi alanında çalışan 100’den fazla akademisyeni bir araya getiren 'İslam Tarihinin İlk Asrında Diyarbakır ve Çevresi Sempozyumu’nun kitaplaştırılması İslam Tarihi ve bu alanda çalışanlara önemli katkıları sunacaktır.” şeklinde konuştu. (İLKHA)