Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği (TAP)'nin ortaklaşa başlattığı 'Atık Pillerin Toplatılması Kampanyası' çerçevesinde Van’da 230 kilogram atık pil toplandı.

Proje hakkında, Tuşba Milli Eğitim Müdürü Muhlis Ceylani ve Van Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü’ne bağlı Gençlik Merkezi Müdürü Cevdet Arslan, İlke Haber Ajansına (İLKHA) bilgi verdi.



Projenin amacının öğrencilere geri dönüşümün önemini bilinçlendirmek olduğunu söyleyen Muhlis Ceylani; “Atık pil geri dönüşüm manasında değerlendiriliyor. Bu projeyle birlikte geri dönüşümün önemini kavratmak amacıyla öğrencilerimiz bilinçlendiriliyor. Bu birçok okulumuzda uygulanan bir projedir. Van Polatoğlu İlk  ve Orta  okulumuz da bu projeyi uygulayan okullar arasındandır. Öğrencilerimiz, Belirlenen evlerinde kullanmadıkları atık pilleri getirip, kutuların içine atıyorlar” ifadelerini kullandı.



“Bu yalnız okullarda yapılması gereken bir proje değil”

Bunun yalnız okullarda değil, temiz ve ferah bir yaşam isteyen herkes için geçerli bir proje olduğunu dile getiren Ceylani; “Bunu uygulayan öğrenci, toprağın, havanın, suyun kirlenmemesi için gelecek kuşaklara ve nesillere temiz bir şekilde bırakması bilinci yerleşiyor. Daha küçük yaşta öğrencilerimiz kendilerini değerli, işe yarar ve gelecek kuşaklara da güzel, temiz dünya bırakmanın önemini kavramış oluyor. Tabi bu proje, okullardaki öğretmenlerimiz, idarecilerimiz ve velilerimizin desteğiyle yürütülen bir projedir. Hem sosyal etkinlik manasında da çocuklar için güzel bir faaliyettir. Bu yalnız okullarda yapılması gereken bir proje değil, bu dünyada yaşayan, temiz bir yaşam isteyen herkes için önemlidir. Çünkü atık piller toprağa karıştığında kimyasal tepkimelere sebep oluyor. Daha sonra o toprakta yetişen sebzeler, meyveler hastalıklı ve hormonlu oluyor. İnsan sağlığını ve o bitkileri yiyen hayvanlara da zarar veriyor. Biliyorsunuz insanlar o zararlı bitkileri yiyen hayvanların etinden, sütünden yararlanıyor. Yani bu durumda zincirleme bir hastalığa neden oluyor. Bu dünyada yaşayan temiz vicdan sahibi herkesin bu projeye sahip çıkıp, ilerlemesi için atık maddelerin, tekrar geri dönüşüm olarak değerlendirmesi gerekiyor. Bu geri dönüşümde ekonomik katkı da sağlanmış olacaktır. Bu projede katkı sunan herkese teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.

 

“Bu dernekle birlikte bu projeyi Van geneline yaydık”

İLKHA’ya  konuşan Gençlik Merkezi Müdürü Cevdet Arslan ise; “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından atık pillerin ayrı toplanması, taşınması ve depolanması ile yetkilendirilmiş tek kuruluş olan TAP Derneği, Türkiye genelinde 2004 yılından beri çalışmalarını sürdürmektedir. Biz de bu dernekle birlikte bu projeyi Van geneline yaydık. Tabi buradaki amacımız insanlarımıza pilin ne derece zararlı olduğunu göstermektir. Aynı zamanda da onların geri dönüşü sağlanıyor. Van gençlik Spor İl Müdürlüğü tarafından bu projeyi biz başlattık. Bunun tanıtımı, el ilanlarını ve afişlerini vatandaşlarımıza dağıttık. Bu işlerle uğraşan esnaflarımıza radyo, televizyon tamircilerine gittik, kutularımızı kendilerine dağıttık ve birkaç gün sonra kutuları geri aldık. Tuşba Milli Eğitim Müdürlüğü ile beraber bu projeyi yürüttük. Bunun sonucunda ise, Van olarak 230 kilo atık pil toplayıp bakanlığımıza gönderdik, onlar da TAP’a teslim etti.” dedi.



Öte yandan  atık pil projesi ile Türkiye genelinde şu ana kadar 6 ton atık pil toplandığı belirtildi. (Yılmaz Sönmez-İLKHA)