Gaziantep'te eğitim alanında yaşanan sıkıntıları anlatan Eğitim-Bir Sen Gaziantep Şube Başkanı Mithat Sevin, eğitim ile ilgili sürekli olarak zorluklarla karşılaştıklarını, özellikle de İmam Hatip okullarının açılması noktasında attıkları adımlarda sıkıntı yaşadıklarını söyledi. Sevin, Gaziantep Valiliğince eğitimdeki ihtiyaçların göz önüne alınmadığını ve imam hatip açılması yönünde her türlü zorluğun çıkartıldığını savundu.

Sevin, İmam hatip okullarının Türkiye ortalaması yaklaşık yüzde 20 iken Gaziantep'te bu oranın yüzde 4 civarında olduğu yönünde bir rapor sunduklarını belirtmiş olmalarına rağmen ihtiyaçlarının göz önüne alınmadığını ve imam hatip açılması yönünde Vali Erdal Ata ve yardımcısı Adil Nas'ın her türlü zorluğu çıkardığını iddia etti.

Sevin açıklamasının devamında, “2014 yılında Hükümetimiz bir yasa çalışması yapmış ve Milli Eğitim Bakanlığı yönetici atama ve yerleştirme hususunu çıkardığı yasa ile tamamen değiştirmişti. Yeni yasaya ve yönetmeliğe göre de okul ve kurum müdürlerini öğrenciler, öğretmenler, veliler, şube müdürleri ve ilçe milli eğitim müdürlerinden oluşan bir grup değerlendirecek ve bu değerlendirmeler sonucunda da müdürler kalacak veya devam edecekti. Bu sistemin birçok sakıncası olabilir ancak hükümet ve bakanlık böyle bir yasa çıkarmış ve uygulanmasını da Milli Eğitim Müdürlüklerinden istemişti. Bu bağlamda görevlerini yapan İlçe milli eğitim müdürleri ve şube müdürlerinin son 6 aydır çekmediği sıkıntı kalmadı. Çünkü Bakanlığın kendilerinden istediği görevi yerine getiren İlçe müdürleri ve şube müdürleri hakkında sayın vali ve yardımcısı sürekli soruşturma açtırarak adeta mobbing uygulamaktadır.” dedi.  

Görevden alınan müdürlerin, objektif olmayan bir değerlendirme formu ile görevden alındıkları iddiasıyla ilçe ve şube müdürleri hakkında idari ve adli soruşturma açılmasını talep ettiklerini belirten Sevin, “Peki, aynı yönetmelikte değerlendirme yapan öğretmenlere, öğrencilere ya da velilere böyle bir soruşturma var mı? Hayır, aslında biz burada yargılanan ya da soruşturulanın aslında bakanlığın çıkarttığı yasa ve yönetmelik olduğunu çok iyi biliyoruz. Söz konusu yasa ve yönetmeliği çıkaran bakanlıktır. Yasa ve yönetmelik objektif değilse bundan ilçe milli eğitim müdürleri ya da şube müdürleri sorumlu tutulamaz. Bölge idare mahkemesinden bu yönde soruşturma izni verilmesinin uygun olmadığına ilişkin kararlar çıkmış olmasına rağmen Vali’nin yönetmeliği uygulayan müdürlere ısrarla soruşturma açtırması kendisini uyaranlar olunca da topu kaymakamlara atıp daha sonra da kaymakamlar üzerinde baskı kurarak soruşturma izinlerini onlara verdirmesi akıllarda bir sürü soru işareti bırakmaktadır.” ifadelerini kullandı.

Vali ve Kaymakamların soruşturma izinlerinin idari yargı tarafından iptal edildiğini belirten Sevin, “Bu yönetmeliği çıkaran Türkiye Cumhuriyeti hükümetidir. Dolayısıyla yönetmeliğin uygulayıcısı durumunda olan ilçe müdürlerine yönetmelikteki eksiklikten ya da yanlışlıktan dolayı ceza verilemez, soruşturma izni de verilemez diyen mahkeme kararına rağmen soruşturma açılsın diye çabalayan Vali Erdal Ata ve Vali yardımcısı Adil Nas gerçekten de bir yerlere hizmet mi ediyorlar acaba diye sormadan edemiyoruz. Gaziantep’te görevlendirilmesi gereken müdürlerin yazısı yaklaşık bir ay, müdür yardımcılarının yazısı ise 40 günden fazla Valilikte bekletilmiştir. Bu süre zarfında okulların idarecisiz bırakıldığı kendilerine söylenmesine rağmen umursamamışlar ve okulları perişan etmişlerdi.” şeklinde konuştu.

Gaziantep’te imam hatip okullarının açılması hususunda da ciddi bir direnç gösterildiğini ileri süren Sevin, “Türkiye ortalaması yaklaşık yüzde 20 iken Gaziantep'te bu oranın yüzde 4 civarında olduğu yönünde bir rapor sunulmuş olmasına rağmen,  bu ihtiyaçlar göz önüne alınmamış ve imam hatip açılması yönünde her türlü zorluk çıkartılmıştı. Vali ve yardımcısının imam hatip okullarının açılmasına direnmesi Gaziantep sivil toplum örgütlerini üzmüştü. Bu hadisede bazı milletvekillerimiz Valinin yanına bizzat giderek imam hatipler konusunda adım atmasını sağlayabilmişti.” dedi.

Sevin son olarak, “Bizler bu tür bürokratların bu milletin kaderiyle daha fazla oynamaması gerektiği kanaatimizi kamuoyuna duyurmak ve yetkilileri bilgilendirmek ve gereğini arz ve talep etmek amacıyla bu basın açıklamasını yapmış bulunmaktayız.” ifadelerine yer verdi.   (İLKHA)