Bingöl Halk Sağlığı Müdürlüğü, merkez, ilçe ve üç beldeye ait su tahlil raporunu açıkladı. Veriler, korkunç gerçeği bir kez daha gün yüzüne çıkardı. Merkeze bağlı tüm köylerde içilen suların kirlilik oranı 62,5!

Tabloda yer alan verilere göre, merkez için alınan 7 numunede, mikrobiyolojik numune sonuçlarında kirlilik oranı yüzde sıfır, bakiye klor ölçüm sonuçlarında ise yeterlilik oranı yüzde 100 olarak kaydedildi.

Ilıcalar, Sancak ve Arakonak beldelerinde alınan 1’er numunelerde kirlilik oranı ve yeterlilik oranı yüzde sıfır, olarak belirtildi.

Merkez köylerin içme suyu kirlilik oranı 62,2

Daha önce yerel ve ulusal basında defalarca gündeme getirilen merkez köylerinin kirli su sorunu, bir kez daha gün yüzüne çıktı.

Merkeze bağlı köylerden alınan 24 numunenin mikrobiyolojik numune sonuçlarına göre, uygun olmayan kaynak sayısı 15, kirlilik oranı 62,5 olarak belirtildi. Kimyasal numune sonuçlarında ise 3 uygun olmayan kaynak tespit edildi. Bunların kirlilik oranı da 42,9; bakiye klor ölçüm sonuçlarında ise 34 kaynağın yetersiz olduğu ortaya çıktı.

Adaklı ve Yayladere ilçelerinde içilen suların yüzde 100 kirli

Merkez köylerde olan sorun ilçe merkezi ve bağlı köylerde de tabloya yansıdı. Adaklı ve Yayladere ilçe merkezinde içilen suların yetersiz olduğu tespit edilirken, mevcut kaynakların kirlilik oranı ise yüzde 100 olarak ölçüldü. Alınan numunelerin, mikrobiyolojik numune sonuçlarına göre tamamı uygunsuz ve kirlilik oranı yüzde 100.

Adaklı’da kimyasal numune sonuçlarında ise 3 uygun olmayan kaynağın tespit edildiği, kaynakların kirlilik oranının da 42,9 olarak kaydedilirken, bakiye klor ölçüm sonuçlarında ise 21 kaynaktan 7’sinin yetersiz olduğu belirtildi.

Yayladere’de ilçe merkezi ve bağlı köylerde kimyasal numune sonuçlarına göre, analiz edilen kaynaklar uygunsuz ve kirlilik oranı yüzde 100.

İlçelere bağlı köylerinde içme suyu kirli çıktı

Karlıova, Genç, Solhan ve Kiğı ilçe merkezlerinde içilen sularda kirlilik oranı görülmezken, ilçelere bağlı köylerdeki kaynaklardan alınan numunelerde kirlilik oranı, yüzde 16 ila 46 arasında değişiklik gösterdi.

Bingöl Halk Sağlığı Müdürlüğü, ‘İnsani Tüketim Amaçlı Sular Hakkında Yönetmelik’ hükümlerine göre, uygun çıkmayan sular için ilgili belediyelere, köy yerleşim yerlerinde tahlil sonuçları uygun çıkmayan sular için İl Özel İdare Genel Sekreterliğine gerekli uyarı yazıları yazıldığını belirtti.

Müdürlük, “Tüketime verilen içme ve kullanma sularının mutlak suretle 24 saat esasına göre devamlılık arz edecek şekilde klorlanarak dezenfeksiyon işlemine tabi tutulması istenmiştir. Tahlil sonuçları uygun çıkmayan köy suları için ilgili köy muhtarları resmi yazı ile bilgilendirilmişlerdir.”ifadelerine yer verildi.(İLKHA)