Mersin'de üniversite öğrencisi Özgecan Aslan'ın öldürülmesinin ardından sosyal paylaşım sitelerinde kadına yönelik şiddet konusu tartışılıyor. Kadınların #sendeanlat etiketi altında başlarından geçen olayları anlatması, Türkiye'de cinsel taciz ve tecavüz olaylarının boyutlarını gözler önüne serdi. "Şimdiye kadar hep sustuk" diyen kadınlar, #sendeanlat etiketi altında 640 bine yakın olay paylaştı. Ardından sosyal medyada taciz ve tecavüz olaylarını engellemek için alınması gereken önlemler tartışılmaya başlandı. Özgecan Aslan cinayetinin duyulmasının üzerinden geçen beşinci günde kadına yönelik şiddet sosyal medyaya hakim olmaya devam ediyor.

Taciz ve tecavüz olaylarını engellemek için ne tür önlemler alınması gerekiyor? Ailenin, okulun, medyanın, siyaset kurumunun üzerine düşen görevler neler? Kadına karşı şiddet ve vahşete dayalı cinayetlerde idam cezası tartışılmalı mı? Sosyal medyada Özgecan Aslan cinayetinin ardından onlarca farklı etiket altında bu sorulara cevap aranıyor.

#ÖzgecanAslan
Twitter'da 13 Şubat Cuma'dan bu haberin yazıldığı saate kadar #ÖzgecanAslan etiketi altında yaklaşık 3 milyon 455 bin tweet paylaşıldı. Sosyal medya kullanıcıları; katil zanlılarının yakalanmalarını, jandarmada verdikleri ilk ifadeleri, Özgecan Aslan'ın anne, baba ve yakınlarının feryadını bu etiket altında takip etti. Dünya gündeminde, anlık verilere göre Cumartesi ve Pazartesi günleri en çok konuşulan konu olan Özgecan Aslan cinayeti, haftalık verilere göreyse 9-15 Şubat tarihleri arasında Twitter'da dünya genelinde en çok konuşulan üçüncü konu olarak ön plana çıktı. Katil zanlılarının yakalanmasının ardından etiket altında kadına yönelik şiddetin cezasının ne olması gerektiği yönünde tartışmalar yapılıyor. 

 

Kaynak: Al Jazeera, HastagTwitter, Topsy