Samsun`da 15 yıldır ikinci el kitap işiyle uğraşan Bekir Eke, ikinci el kitapçılık mesleğinin artık bitmeye yüz tuttuğunu ifade etti.
İkinci el kitaba olan ilgisizlikten yakınan Eke, ”Gençler kitaba pek ilgi duymuyor. Genelde okuyucu kitlemiz 40 yaş ve üzeri. Soruyorum okuyucuya, ‘Okuma alışkanlığını nasıl kazandınız?` diye. Pek çoğu zamanında çizgi roman okuyarak kazanmışlar. Annesinden, babasından gizli olarak defterlerin, kitapların arasında çizgi romanları gizleyerek okumuşlar. Ama şuan öyle bir noktaya gelmişler ki klasikleri tamamen ters düz etmişler. Siyasi kitaplardan tutun da tarih kitaplarına varana kadar her çeşit kitabı okumuşlar ve okumaya da devam ediyorlar. Şuanki gençlikte kitap okuma alışkanlığı yok. Sadece sosyal medya okuyucusu var. Çünkü sosyal medyada bir kitap paylaşılıyor, ondan sonra herkes o kitabı almaya geliyor. Örneğin ‘Kürk Mantolu Madonna` sadece biz lise öğrencilerine verirdik. Bu kitabı şuan herkes alıyor. Neden? Çünkü sosyal medyada çok reklamı yapıldı. Bu sektörü bitiren unsurlardan biri de sosyal medya. Bakıyorsunuz ki öğrenci 10 saatini sosyal medyaya ayırıyorsa ancak bir saatini anca kitap okumaya ayırıyor” dedi.
“İKİNCİ EL KİTAPÇILIK MESLEĞİ ARTIK BİTİYOR”
Ellerinde 100 bin çeşitten fazla kitap olduğunu belirten Bekir Eke, “1920`lerden tutun bu güne kadar elimizde birçok çeşit kitap var. Elimize çok nadir bulunan kitaplar geçiyor fakat bu kitapları İstanbul`dan gelen sahaflar bizden alıyor. Bu iş bizi ekonomik olarak ne öldürüyor ne güldürüyor. Samsun`da şu anda 4 tane ikinci el kitapçı var. Okuyucu kitabı aldıktan sonra cüzi rakamlara değişim yapıyoruz. Maddi durumu iyi olmayan birçok okuyucu tek kitaba vereceği parayla 10 tane kitap alıp okuyabiliyor. Okuyucuların öyle bir avantajı oluyor. İkinci el kitapçılık mesleği artık bitiyor. Türkiye`de belki de sayılı kişiler kalacak bu meslekte. Şuan burası benim kendi işyerim, kira vermiyorum, ondan dolayı ayakta duruyorum. Ben burada kira veriyor olsam ayakta durma şansım yok” diye konuştu.