Akdeniz Üniversitesi Hastanesi`nde, Türkiye`de ilk kez 2 hastaya meme hizasından girilerek guatr ameliyatı yapıldı. Ameliyatları gerçekleştiren Prof. Dr. Cumhur Arıcı, hastaların ilk 6 saat sonunda ağızdan beslenebildiğini, 1 günden kısa sürede taburcu olabildiğini aktardı.

İLK TİROİD AMELİYATI
Prof. Dr. Arıcı, "1 santimlik ve 5 mm`lik iki yerden girilerek yapılan bu ameliyatlar, Türkiye`de göğüs bölgesinden girilerek yapılan ilk tiroid ameliyatıdır" dedi.

"HİÇBİR İZ KALMADI"
Hekim ne kadar güzel ve titiz ameliyat yaparsa yapsın, hastanın sonuca baktığını ve boynundaki ameliyat izinden rahatsız olduğunu kaydeden Prof. Dr. Cumhur Arıcı "Bu özellikle gençlerde ve kadın hastalarda rahatsız edici. Dışardan 5-6 santimlik kesi görülüyor. Hasta yutkunurken takılma hissi nedeniyle rahatsızlık hissediyor. Bu yöntemle yapılan ameliyatın en büyük avantajı ise görünen yerde hiçbir iz olmaması ve yutkunurken rahatsız olunmaması" diye konuştu.

"İLK HASTA OLMAK HEYECANLANDIRDI"
Meme hizasından girilerek guatr ameliyatı yapılan ilk hasta 31 yaşındaki Muhittin Ünal baş dönmesi, saç dökülmesi ve sinirlilik şikâyetleriyle doktora gittiğini belirterek "Önce ilaç tedavisine başlandı. Ardından ultrason çekildi. Ultrason neticesinde, endokrin servisindeki hekimlerin görmesi gerektiği söylendi. Biyopsi yapıldı, neticelerine bakılarak genel cerrahi servisine gönderildim. Cumhur Hocamız ameliyat olmam gerektiğini söyledi. Endoskopik yöntemle yapılan ameliyat sonrasında sağlığıma kavuştum. Karşılaştığım aynı ameliyatı olan kişiler, boğazımda neden kesik ya da ameliyat izi olmadığını sorduklarında özel bir yöntem uyguladıklarını söyledim. Çok memnunum, kısa süre sonra da işime döndüm" diye konuştu.

"ÇOK ŞANSLIYIM"
Aynı yöntemle üç gün arayla ikinci ameliyatın yapıldığı 52 yaşındaki Ferhan Çetin "Akdeniz Üniversitesi Hastanesi`ne geldim. Bu yöntemin uygulandığını bilmiyordum. Benim şansım olmalı ki haberim yoktu. Bu yöntem teklif edildi. Hemen kabul ettim. Şu an sağlıklıyım. Çok kısa süre yattım. Hemen taburcu ettiler" dedi.

KADINLARDA DAHA SIK GÖRÜLÜYOR
Tiroid bezinin iyi nedenlerle büyümesi olarak da tanımlanan ve toplumun yaklaşık yüzde 30-40`ında görülen guatrın kadınlarda daha sık görüldüğünü dile getiren Prof. Dr. Cumhur Arıcı, şöyle konuştu:

"Tiroid bezinin büyümesi nefes darlığı, yutma güçlüğü, ses kısıklığına neden olabilir. Hipertiroidi durumunda kalp hızında artış, sinirlilik, kilo kaybı, ellerde titreme ve terleme, uykusuzluk ve ishalgörülür. Hipotiroidi ise kalp hızında yavaşlama, kilo artışı, kabızlık, depresyon, vücutta yorgunluk, saçlarda kırılma ve dökülme, ciltte kuruluk, unutkanlık ve adet düzensizlikleri belirtileri gösterir. Tiroid bezinde nodül saptanan hastanın takip ve tedavisi endokrinolog veya endokrin cerrahı tarafından yapılır. İğne biyopsisinin ardından kuşkulu hücreler görülüyorsa ya da nefes borusu ve yemek borusuna tiroidin yaptığı baskı sonucu nefes darlığı ve yutma güçlüğü oluştuysa hastamızı ameliyata alırız."