Gürbulak Sınır Kapısında İran tarafının mazot uygulaması dolayısıyla TIR kuyrukları 10 kilometreye ulaşmak üzere. Zaruri ihtiyaçlarını karşılayamayan şoförler ise çaresiz bir şekilde geçişlerin hızlandırılmasını bekliyor.

Gürbulak Sınır Kapısında, İran makamlarının 1 Şubat'tan itibaren transit geçişlerde "Yakıt Depolarını Mühürleme" uygulamasına tekrar başlamasıyla TIR kuyruğu oluştu. Günlerdir sıra bekleyen TIR şoförleri, bu durumun kendilerini mağdur ettiğini ve yetkililerin sorunlarına biran evvel çözüm bulmalarını istediler.

Sıra bekleyen TIR şoförlerinden Mümin Temur, "TIR şoförlerinin çektiği eziyeti bir an önce bitirmeleri lazım. Tek bir sayaç ile bu kadar TIR`ı göndermeleri imkânsız. İran araçlarına öncelik tanınıyor, biz ise mağdur ediliyoruz. Ben dört gündür sıra bekliyorum. Bu tür uygulamalar Türkiye nakliyecilik sistemine büyük bir darbedir." dedi.

Günlerdir sınırda yaşam koşullarının hiç olmadığını belirten İranlı TIR şoförlerinden Said Tagipor, "Günlerdir buradayız. Burada tuvalet yok, restoran yok, konaklaya bileceğimiz otel tarzı bir mekân yok. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Akşam lavabo ihtiyacımız için dışarı çıkıyoruz, köpek ve kurtlar bize saldırıyor. Gümrük müdürlerinin artık bir noktada anlaşıp bu uygulamalara bir çare bulmaları gerekir." ifadelerini kullandı.

Sınırda daima eksilmeyen saat farkı sıkıntısının tekrarlanan bir sorun haline geldiğini belirten İranlı TIR şoförü Golam Hüseyn Şehbani ise "Türkiye ile İran arasındaki 1 saatlik zaman farkı dolayısıyla İran tarafı öğle molası veriyor, İran tarafının öğleden sonraki mesaisi başladığı gibi bu seferde Türkiye tarafı öğle molası veriyor. Bu şekilde 24 saat içeresinde 9 saatlik bir sıra bekleyişi gerçekleşiyor. Bu tekrarlanan ve her zaman olan bir sıkıntıdır." şeklinde konuştu.

Mağduriyetlerinin hat safhada olduğunu belirten bir diğer İranlı Şoför Ali Agahbalayi`de sıkıntılarını dile getirerek "Burada çok rahatsızız. 5 gündür sıra bekliyoruz. Kapı açılırsa İran tarafına geçmekte bir gün alır.  Yiyecek-içecek noktasında çektiğimiz sıkıntıların yanında tuvaletimizi ve banyomuzu yapacağımız yerde yok. Hırsızlardan çektiğimizin yanında geceleri de köpekler saldırıyor. Bu kapıya bir çare bulmaları gerekir. Ya kapı kapalı olsun, gidiş gelişler olmasın ya da bu şekilde insanlar mağdur edilmesin. Derdimizi kime söyleyelim, kim işimize yetişecek. Her iki tarafın yetkilileri de topu birbirlerine atıyorlar. Bizde ne yapacağımızı şaşırdık. Ayrıca yetkililer bize yönelik ayrımcılık yapıyorlar. Kimimiz 13 gündür burada sıra bekliyor." dedi. (Ramazan Zeren - İLKHA)