Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Cengizler, doğal kaynakların korunması, balık yetiştiriciliğinin yaygınlaşması ve balık tüketimin önemi konularında önemli açıklamalarda bulundu.
Dünyanın en hızlı büyüyen gıda üretim sektörü haline gelen su ürünlerinin her geçen gün daha da önem kazandığına dikkati çeken Profesör Doktor Cengizler, Türkiye’de su ürünleri yetiştiriciliğinin dünyada 35’inci, Avrupa Birliği ülkeleri arasında ise 7’inci sırada yer aldığını bildirdi.
Cengizler et üretiminde AB Ülkelerine ihraç edilen tek kalemin su ürünleri olduğunu ifade ederek, balık üretiminin önemli bir döviz girdisi olduğunu söyledi.
“Açlığın önlenmesinde su ürünleri çok önemli”
Dünya nüfusunun hızla artığına, besin kaynaklarının ise sürekli azaldığına vurgu yapan Cengizler, açıklamasına söyle devam etti, “Dünya nüfusu 8 milyara doğru yaklaştı. Bunun karşılığında besin kaynaklarımız sürekli azalma eğiliminde. Tarımsal alanlarını, doğal kaynakları kaybediyoruz. Hele hele, iklim değişikliği senaryolarında su ürünleri yetiştiriciliği apayrı bir yer ve önem kazanıyor. Hızlı artan insan popülâsyonunu beslemek çok zor, o zaman önümüzdeki yıllarda açlığın önlenmesinde su ürünleri çok önemli bir yer tutacak.”
“AB Ülkelerine Et Olarak Sadece Balık İhraç Edebiliyoruz.”
Gelecekte su ürünlerinin çok önem kazanacağını açıklayan Cengizler aynı zamanda bu sektörün istihdam kaynağı olduğuna dikkat çekerek, ihracatta da döviz girdisi sağladığını söyledi.
Cengizler daha sonra, “Türkiye’den Avrupa Birliği ülkelerine et ihracatı yapamıyoruz. Tavuk, kırmızı et gönderemiyoruz. Tek et kaynağı olarak balığı ihraç edebiliyoruz. Bu nedenle döviz girdisi olarak önemli bir sektör su ürünleri. Diğer bir önemi de su ürünleri deyince aklımıza deniz gelmiyor sadece. Akarsularımız, barajlarımız, göllerimiz var. Bunlarda iç su ağımızda da yapacağımız çalışmalarla kırsal kalkınmayı gerçekleştirebiliriz. Bu bakımdan su ürünleri çok hızla büyüyen gelişen önemli bir sektör.” Şeklinde bilgi verdi.
“Haftada 3 gün balıkla beslenen çocuklar yüzde 27 daha zeki”
Haftada 3 gün balık ile beslenen çocukların, hiç balık yemeyen çocuklara göre yüzde 27 daha zeki olduğunun bilimsel verilerle ortaya koyulduğunu savunan. Cengizler, balık tüketiminin önemini şu sözlerle açıkladı: “Yapılan bilimsel araştırma sonucuna göre haftada 3 gün balık ile beslenen çocuklar beslenmeyenlere nazaran yüzde 27 daha zeki oluyor. Bu nedenle çocuklarımıza balık yedirmemiz gerekli. Sindirimi çok kolay olduğu için yaşlılarımıza da balık yedirmeliyiz. Çok kaliteli bir protein kaynağı, büyüme gelişme çağındaki gençlerimize, çocuklarımıza balık yedirmeliyiz. O zaman ne diyebiliriz, dişi çıkmış çocuktan, 7 aylık çocuktan 77 yaşına kadar ve hatta 97 yaşına gelmiş kişilere kadar çok geniş bir spektrumda insan kitlesine balık yedirmek gerek.” (İLKHA)