Kırmızı ete yapılan zama halktan ve kasaplardan tepkiler gelmeye devam ediyor. Kırmızı et fiyatlarındaki yükselişine tepki gösteren kasaplar, kırmızı ete son olarak yaklaşık dört lira zam yapıldığına dikkat çektiler.
Yaklaşık kırk senedir kasaplık yaptığını söyleyen Cafer Çakal, yapılan zam ile ilgili olarak,
“Tüketim çok ancak üretim yok. Üretimin olmamasının sebebi ise devletin üretici çiftçiye yeterli desteği vermemesidir. Yeterli desteği göremeyen üretici doğal olarak üretime geçemiyor. Onun için devletin üreticiye yeterli desteği vermesi gerekir. Ancak şunu belirtmek gerekir ki devlet üreticiye destek verdiği zamanda yeterli denetimi sağlamalıdır. Yani çitçiye üretimle ilgili bir şey verdiği zaman sıkı bir denetim uygulamalıdır. Ancak devlet bunu da yapmıyor. Doğal olarak destek alan kişide düzenli bir denetim olmamasına güvenerek devletin kendisinde beklediği üretimi gerçekleştirmiyor” şeklinde konuştu.
“Zammın sebeplerinden bir tanesi de doğurgan hayvanların kesilmesidir”
Doğurgan hayvanların kesilmesinin et fiyatlarının yükselmesine etki ettiği söyleyen Cafer Çakal şunları söyledi; ”devlet gerçekten üretim istiyorsa doğurgan hayvanların kesimini kış mevsiminde yasak etmelidir. Doğurgan hayvanların kışın kesilmesine kesinlikle müsaade etmemelidir. Örneğin kişi yirmi gebe koyunu kestiği zaman hayvanın kökünü kurutuyor. Buda ülkedeki hayvan sayısının azalmasına ve üretimin azalmasına neden oluyor. Bu durum karşısında devlet de ithal hayvan almak zorunda kalıyor. Dolayısıyla doğurgan hayvanların kesilmesinin yasaklanması ithal yapılmasını önler ve üretimin artmasına katkı sağlar.”
“Doların et fiyatlarına etkisi daha çok ithal ile ilgilidir”
Doların et fiyatlarına etkisinin bazı durumların varlığına bağlı olduğunu söyleyen kasap Cafer Çakal daha sonra,” Doların et fiyatlarına etkisi daha çok ithal ile ilgilidir. Devlet ithal yapmayınca doların et fiyatlarına etkisi olmuyor. Dolayısıyla mevcut durum kurun yükselmesi ile alakalı değildir. Fiyatlardaki artışın sebebi devletin üreticiye yeterli destek olmaması, az da olsa destek verdiği kişileri denetlememesi ve doğurgan hayvanların kesilmesidir.” ifadelerine yer verdi.
“Türkiye'nin batısında et fiyatları 50 liraya yaklaşmış durumdadır”
Yapılan zammın et fiyatlarında yüksek bir artışa neden olduğunu söyleyen Cafer Çakal son olarak “Şuan bile ülkesinin batısında et fiyatları 50 liraya yaklaşmış durumdadır. Biz daha önce kilosunu yirmi liradan sattığımız eti, bu zamdan sonra 26-30 liradan satmak zorunda kalıyoruz. Buda haliyle tüketiciye etkiliyor. Dar gelirli vatandaş yapılan bu zamlar nedeniyle evine ayda bir kere de olsa et götüremiyor. Bu haliyle bizim satışlarımız etkiliyor. Onun için bizim devlete çağrımız bu zammı bir an önce geri çekmesidir” ifadelerine yer vererek yetkililere yeni bir düzenleme istediler. (Sedat Karataş-İLKHA)