Bingöl’ün Kiğı ilçesinden Bingöl Merkeze haftanın 3 günü 170 kilometre yol kat ederek diyaliz makinesine bağlanmak için gelen hastaların çilesi devam ediyor. Yol çilesi nedeniyle rahatsızlanan diyaliz hastaları, sorunun çözülmesini istiyor.

Konu hakkında ulaştığımız, Bingöl Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Vedat Söyiler, Kiğı Hastanesi için diyaliz merkezinin kurulması için çalışma yaptıklarını belirterek, hava muhalefeti nedeniyle Kiğı’ya gidip gelmekte zorlanan hastaları Bingöl’de ağırlayabileceklerini söyledi.

Kiğı ilçesinde oturan diyaliz hastalarının yürek acıtan yol çilelerini geçtiğimiz günlerde İlke Haber Ajansı olarak dile getirmiştik.

Sıkıntılarıyla ilgili konuşan İmam Özün ve Binali Güleryüzlü isimli vatandaşlar, Kiğı’dan Bingöl’e Sancak yolu açık olduğu zaman 85 kilometre geliş ve gidiş toplamda 170 kilometrelik yolu, haftanın üç günü gelip gitmeye takatlerinin kalmadığını dile getirdiler.

Diyaliz hastaları; Kiğı Hastanesi’nde ‘diyaliz ünitesi’ kurulsun

Binali Güleryüzlü, “Yaşlı ve hastayım, emekli maaşımdan başka bir gelirim de yok. Haftanın üç günü gelip gitmek zorundayım, hem madden hem de sağlık açısından perişan durumdayım.” dedi.

Binali Güleryüzlü’nün eşi Rabia Güleryüzlü ise yetkililerin yaptığı açıklamalara inanmak istediğini ancak Kiğı’ya diyaliz merkezinin kurulmasının sürekli ertelendiğini söyledi.  Rabia Hanım, “Sancak belde yolu kar ve tipiden dolayı kapalı olduğu için Karakoçan üzerinden Bingöl’e gidiyoruz. Diyaliz seansı bittikten sonra tekrar Karakoçan üzerinden yaklaşık 115 kilometre geliş ve 115 kilometre gidiş toplamda 230 kilometre yol yapmak zorunda kalıyoruz. İkimiz de yaşlıyız, kimsemiz yok, ne olur bir an önce Kiğı Hastanesi’ne diyaliz ünitesi kurulsun.” şeklinde konuştu.

“Kiğı hastanesinde diyaliz ünitesi için hazırlık yaptık,  ancak doktor ve personel bulamadık”

Kiğı ilçesinde mevcut diyaliz hastaların durumunu illetiğimiz Bingöl Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Vedat Söyiler, “Kiğı Hastanesi için diyaliz ünitesi istedik. Hastane içinde hazırlık da yaptık ancak doktor ve personel bulamadık” dedi.

Söyiler, “Şu anda diyaliz hemşiresi ve doktorunu bulmak için bazı görüşmelerimiz var ancak kesin bir şey söyleyemiyorum, şu zamanda olacak gibi bir söz vermek istemiyorum ama herkes bilsin ki biz oradaki hastalarımız için gerekeni yapıyoruz.” açıklamasında bulundu.

Bölgede sürekli kar ve fırtına olması nedeniyle yolların kapanması ihtimaline karşılık diyaliz hastalarını hastanede konuk edebileceklerini belirten Söyiler, “Biz durumu hastalara da ilettik.  Hava muhalefeti süresince hastalarımızı konuk edebiliriz.” ifadelerinde bulundu.  (Nihat Kanat-İLKHA)