Alınan son verilere göre, 2013 yılında 125 bin 305 boşanma yaşanırken, Bakanlık, pilot bölgelerdeki boşanma aşamasına gelen, yalnızca 932 aile ile görüşebildi. Bunlardan da sadece 316`sı evliliğini devam ettirme kararı aldı.
DEZAVANTAJLI KİTLE
Bakanlık, pilot bölge denemesinden sonra geçtiğimiz günlerde uygulamayı Türkiye geneline yayma kararı aldı. Bu çerçevede, aileye yönelik sunulan özel danışmanlık hizmetlerinin etkililiğinin artırılması amacıyla gerçek ve tüzel kişilerin ‘Aile Danışma Merkezleri` açmalarına ilişkin yönetmeliğin kapsamı genişletildi. Düzenleme sonucunda geçtiğimiz yıl 51 Özel Aile Danışma Merkezi hizmet verdi. Bakanlığın bu uygulaması, aldığı önlemler, yeterince etkili olamıyor. Boşanma oranları artıyor, evlilik oranları azalıyor.
EN ÇOK HANGİ BÖLGEMİZDE?
EN yüksek boşanma hızı yüzde 0,225 ile Ege Bölgesi`nde yaşanırken, bu bölgeyi Batı Anadolu ve İstanbul Bölgesi izledi. En düşük boşanma hızı ise Ortadoğu Anadolu Bölgesi`nde görüldü. En yüksek boşanma oranı ise Antalya`da gerçekleşti.
İLK BEŞ YIL ÇOK ÖNEMLİ
Uzmanlar, danışmanlık hizmetlerinin özellikle yeni evli çiftleri hedefine alması gerektiğini belirtiyor. Hem Aile ve Toplum Hizmetleri Genel Müdürlüğü`nün gerçekleştirdiği araştırmaların sonuçlarına hem de TÜİK`in verilerine göre, ülkemizde boşanmaların yüzde 39,6`si evliliğin ilk beş yılı içinde gerçekleşiyor.
BOŞANMALAR ARTIYOR
TÜİK`İN ‘Evlenme ve Boşanma İstatistikleri`, yaşanan sorunu gözler önüne seriyor. Buna göre, 2012 yılında 123 bin 325 bin çift boşanırken, 2013 yılında bu rakam 125 bin 305`e yükseldi. 2013 yılında evlenmeler yüzde 0,6 azalırken, boşanmalar yüzde 1,6 arttı. Evlenen sayısı 600 bin 138 olurken, boşananların sayısı 125 bin 305 oldu.