CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Koç, CHP Merkez Yürütme Kurulu (MYK) toplantısı sürerken düzenlediği basın toplantısında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu.

"BANK ASYA KARARI NE HUKUKİ NE EKONOMİK BİR KARARDIR, TAMAMEN SİYASİ BİR KARARDIR"

Koç, "Önümüzdeki seçimler için ne diyecek Başbakan sıfatlı kişi, siz bana oy verin ki ben yetkilerimi yukarıdaki ağabeyime devredeyim. Böyle mi oy isteyeceksin sen milletten? Sahneyi kuruyorlar, müsamere tarzındaki toplantılara Başbakanı çağırıyorlar, o da sahne buyurun Başbakan dediklerinde selam olsun dağlara diyor. Manda yuva yapmış söğüt dalına gibi veciz sözlerle ortada dolanıp duruyor. Bazı gelişmeler var, Merkez Bankası başta faiz politikası ve daha sonra bir bankaya el konulması. Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Babacan ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in sahip çıkmasına rağmen. Merkez Bankası'nın bağımsızlığı Cumhurbaşkanının eliyle bugün boşa çıkarılmaktadır. Talimatla faiz düşürmeye çalışıyor. Dolar kurundaki on kuruşluk artış şirketlerin 18 milyar TL döviz bazında borç yüklüyor. Bunun hesabını kim verecek bu savaşların sonucunda? İlk hesabı vermesi gereken, faizleri talimatla düşürmeye çalışan sorumsuz Cumhurbaşkanıdır. Bu, çok açık. İkincisi sorumluluk üzerinde olduğu halde yetkilerini Cumhurbaşkanının eline teslim eden, ortalarda dolaşan müsamerelere katılan Türkiye Cumhuriyeti'nin Başbakan sıfatlı kişisi. Üçüncü sorumlu, sanki Ocak ayı enflasyonunu biliyormuş gibi ortalığı karıştıran Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası Sayın Erdem Başçı. Hiç kimsenin sorumluluk bakımından farkı yok. Bank Asya kararı ne hukuki ne ekonomik bir karardır, tamamen siyasi bir karardır. Alınan kararın alt yapısı en tepelerden gelen talimatla hazırlanmış dün gece itibarıyla uygulamaya konmuştur.

Cumhurbaşkanı Erdoğan 18 Eylül 2014'te TÜSİAD'ın toplantısına katılıyor, o tarihte bu bankanın batık bir banka olduğunu ilan ediyor. Cumhurbaşkanı ile beraber yandaş bir kadrosu da var. Bu koro bu tezahürata katkıda bulunmuştur. Bu açıklama ve bu tezahürata katılan herkes alenen suç işlemiştir. Bu kurumlar hakkında manipülasyon yapmak piyasa dolandırıcılığı olarak nitelendirilir, 2 yıldan 5 yıla kadar cezası var. Torba Yasa ile bu cezadan kurtulmayı hazırlıyorlar. Bunun sorumluluğundan hiçbir şekilde kurtulamazlar. Yapılan onca manipülasyona rağmen bu bankanın sermaye yeterliliği kanunun emrettiği sınırların üstündedir. BDDK'nın bankalarda aradığı yüzde 8'dir. Bankanın mali yapısı sağlam olunca fabrikasyon bir gerekçe üretmek gerekiyor" şeklinde konuştu.

"Burada Cumhurbaşkanı, Başbakan, Başbakan Yardımcısı Babacan, BDDK Başkanı ve imzası olan diğer tüm bürokratlar sorumludur" diyen Koç, "Bankaların ortaklık yapısı kurucu ortaklarda aranan şartlar çok katı şekilde kanunla düzenlenmiştir. Bugüne kadar bankanın ortanın yapısı şeffaf olmadığı halde, buna izin verildiyse buna izin veren bürokratlar suçludur. Türkiye talimatla bankacılık, SPK Kanunları dışında banka kapatan bir ülke haline geldiyse yatırım çekme bakımından nasıl değerlendirilir kamuoyunun takdirine bırakıyorum" açıklamasında bulundu.