Diyetisyen Büşra Özyavuz, Türkiye’nin ilk köy kadınları derneği olan Saitabat Köyü Kadınları Dayanışma Derneği üyelerine sağlıklı beslenme hakkında bilgiler verdi.

Saitabat Köyü Kadınları Dayanışma Derneği Başkanı Sermin Cakalıoğlu ve dernek üyesi kadınlarla biraraya gelen Doruk Yıldırım Hastanesi Diyetisyenlerinden Büşra Özyavuz, toplantıda sağlıklı beslenme hakkında bilgiler verdi.

Sağlıklı beslenmede 3 temel kural olduğunu kaydeden Diyetisyen Büşra Özyavuz, bunların aşırıya kaçmama, çeşitlilik ve denge olduğunu söyledi.

"Obezite, önemli bir sağlık sorunudur"

Dünya nüfusunun önemli bir bölümünün, yetersiz ve dengesiz beslenme sonucu oluşan hastalıklarla mücadele ettiğine dikkat çeken Büşra Özyavuz, “Öte yandan, aşırı ve dengesiz beslenme sonucu oluşan obezite, birçok insan için önemli bir sağlık sorunu olmayı sürdürüyor. Sağlıklı, yeterli ve dengeli beslenme, herkes için özellikle de çocuklarımız için çok önemlidir. Çünkü yetersiz ve dengesiz beslenen çocukların, bedensel ve zihinsel gelişimleri geri kalıyor, sağlık sorunları ağır ve uzun sürüyor” dedi.

" Çocukluk dönemindeki beslenme alışkanlıklarına dikkat"

Çocukluk döneminde kazanılan beslenme alışkanlıkları yaşam boyu sürmekte olduğuna işaret eden Özyavuz, “Çocukları yetişkinlerden farklı kılan en önemli özellik, sürekli büyüme süreci içirişinde olmaları ve bu süreçte çocuklar beslenme, genetik yapı, cinsiyet, çevresel faktörler, sosyo-ekonomik durum, kültür ve gelenekler gibi çeşitli etmenlerin etkisi altındadır. Bunların arasında en önemlisi de kuşkusuz beslenmedir. Kalıtsal özelliklerin ve çevresel faktörlerin kontrol edilmesi her zaman mümkün olmasa da; çocuklarımıza kazandıracağımız doğru beslenme alışkanlıklarıyla, ülke olarak daha sağlıklı, huzurlu, verimli ve mutlu yarınlara adım atabiliriz” diye konuştu.

Özyavuz: Günde en az 8-10  bardak sıvı tüketilmelidir

“Gerek ailede, gerekse okulda beslenme eğitiminin yeterli düzeyde olmaması, hatalı beslenme alışkanlıklarının kazanılmasında önemli yer tutmaktadır” diyen Büşra Özyavuz, “Öğün atlama, şeker, tuz ve yağ içeriği yüksek yiyecek-içecek tüketimi, bu alışkanlıkların başında yer alıyor. Çocuk ve gençlerin sahip olduğu yanlış beslenme alışkanlıkları, önemli sağlık sorunlarını beraberinde getirmektedir. Çocukluk dönemindeki bu hatalı beslenme uygulamaları; yüksek tansiyon, şeker hastalığı, kalp ve obezite (aşırı şişmanlık) gibi hastalıklar için temel risk faktörü oluşturuyor. Sabah kahvaltısı mutlaka yapılmalı, öğün atlanılmamalıdır. Süt içme alışkanlığı mutlaka edinilmelidir. Kemik sağlığı için, kalsiyum yönünden zengin süt, peynir, yoğurt ve kefir tüketimine özen gösterilmelidir. Bol miktarda sebze-meyve ile günde en az 8-10 bardak sıvı tüketilmelidir. Şeker, tuz ve yağ içeriği yüksek yiyecek-içecek tüketiminin, birçok hastalığı beraberinde getirdiği unutulmamalıdır” ifadelerine yer verdi.

Diyetisyen Özyavuz son olarak sağlıklı bir yaşam için Günde ortalama 1 saat fiziksel aktivite yapmayı, günde 3 porsiyon az yağlı süt ve süt ürünleri tüketmeyi, günde 4 kez ara öğün tüketmeyi, günde 5 porsiyon meyve veya sebze tüketmeyi, haftada 6 kez evde pişmiş yiyecekler yenmesini, her gün mutlaka kahvaltı yapılmasını, her gece en az 8 saat uyumayı ve günde an az 8-10 bardak su içilmesini tavsiye etti.

Bilgilendirme toplantısının sonunda Diyetisyen Özyavuz, Saitabat Köyü Kadınları Dayanışma Derneği üyesi kadınlardan sağlıklı beslenme hakkında gelen sorulara yanıt verdi. (İLKHA)