Merkez Yenişehir ilçesi Ofis semtin Sanat Sokağı’nda bulunan kafeleri 27 bin TL alarak kurulmasına izin veren dönemin BDP/HDP’li Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin, halkın tepkisine rağmen sokakta kafeleri açtırdıktan 13 yıl sonra, yolu tekrardan trafiğe açma bahanesi ile kafeleri kaldırmak istemesi işletme sahiplerinin tepkisine yol açtı.
Konu ile ilgili olarak İlke Haber Ajansına açıklamalarda bulunan, ancak güvenlik gerekçesiyle isimlerinin açıklanmasını istemeyen sokak esnafı, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin, kendilerine kafelerin kaldırılması için tebligat gönderdiğini ve tebligattan hemen sonra iş makinaları ile kapılarına dayandıklarını söyledi.
Sabah saatlerinde iş makineleriyle sokağa gelerek kafeleri yıkmak isteyen belediye görevlileri ile aralarında kısa süreli tartışma yaşandığını da belirten sokak esnafı işyerlerinin kendileri tarafından yıkıldığını söyleyerek, kendilerine yapılan bu uygulamanın açık bir zulüm olduğunu, bu kafelere izin verilmemesi gerekiyorsa bunun ilk günden itibaren verilmemesi gerektiğini söyledi.
“ Zararımız karşılansın”
İş yerlerinin bu şekilde yıktırılmasına tepki gösteren sokak esnafı, kendilerinin mağdur edildiğini ve kendilerine yönelik böylesi bir girişimin ciddi anlamda bir mağduriyet sebebi olduğunu belirterek, belediyenin bu yönde takındığı tavrı da eleştirdi.
Esnaflar, 2002 yılında açtıkları kafeler için belediyeye 27 bin TL ödediklerini ve bu parayı verdiklerini en iyi bilen şahsında şimdiki belediye eşbaşkanı Fırat Anlı olduğunu ileri sürerek, kendilerini açıkça zarara uğratıldığını söyledi.
Belediyenin esnafı tehdit ettiği iddiası
2002 yılında bu kafeleri açmak için belediyenin kendilerinden 27 bin TL aldıklarını, ancak bu gün bu parayı alanların bu paraları unuttuklarını söyleyen diğer bir esnaf ise belediyenin bu işin üstünü örtmek için kendilerini YDG-H ile tehdit ettiğini iddia etti.
Esnaflar, “Belediye yetkilileri zararlarımızı karşılamadıkları gibi, bu işyerlerimizi kaldırmadığımız takdirde YDG-H’lileri üzerimize salacaklarını söylediler. Bu yaptıkları zulümdür.” şeklinde konuştu.
Diyarbakır büyükşehir belediyesi ikiyüzlü
2002 yılında vatandaşın yol hakkı ihlal edilerek yol üzerine kurulan kafeler ise o günden bu yana halkın tepkisi ile karşılaşmıştı. Yol üzerine kurulan bu kafelerde zaman zaman çok büyük ahlaksızlıkların yaşandığını söyleyen vatandaşlar, sokakta bulunan caminin önünde yaşanan bu ahlaksızlıkların artık zıvanadan çıktığını söyleyerek sert tepki göstermişti.
Bu gün yaşanan ve insanların mağdur edilmesine de sebep olan uygulamanın belediye tarafından yapıldığının unutulmaması gerektiğini belirten Diyarbakır halkı, “zamanında bu belediye rüşvet alarak bu insanlara bu yolu haksız bir şekilde peşkeş çektirmiş. Öyle görünüyor. Şimdi ise dayatma ile insanları tehdit ederek zorla kaldırmaya çalışıyor. O gün böyle bir ihlal yapmaları ne kadar yanlış ise, bu günde bu insanların malını alarak bu şekilde dayatma yapmaları da bir o kadar yanlış. Bu tavır belediyenin ikiyüzlülüğüdür.” Diyerek tepki gösterdi. - İLKHA