Bingöl Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği (BDKKYB) tarafından uygulanan “Halk Elinde Hayvan Islahı” projesi kapsamında hayvan yetiştiricilerine koç dağıtımı yapıldı.

Bingöl Valisi İbrahim Taşyapan`ın katılımı ile Dik Köyünde gerçekleştirilen hayvan dağıtım töreninde 152 hayvan yetiştiricisine 516 koç dağımı yapıldı.

Bingöl Valisi İbrahim Taşyapan, hayvan yetiştiriciliğinin önemine değinerek Bingöl`deki küçükbaş hayvan sayısının istenen seviyede olmadığını söyledi.

Küçükbaş hayvancılığın kazançlı bir iş olduğunu söyleyen Taşyapan, “Koyun ve keçi bereketli hayvanlardır. On alırsın yirmi olur. Eti, tırnağı her şeyi paradır. Hayvan yetiştiricilerimiz değerli bir iş yapıyor, Devletimiz de destek veriyor. Koç ve teke projesi de bunun için geliştirildi. 10 hayvana 1, 200 hayvana 20 koç hibe desteği sunuluyor. Projenin amacı hayvanlardan daha iyi verim alabilmek için cinsini yetiştirmek ve ıslah etmek. Madem yaz kış, gece gündüz bu işle uğraşıyorsunuz daha iyi kazanmanız gerekir.” dedi.

Hayvan Islahı projesi hakkında bilgi veren Bingöl Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği (BDKKYB) Başkanı Ali Kaysadu,  Bingöl`de 4 adet hayvan ıslahı projesi yürüttüklerini belirterek, hayvan ırklarında yaşanan bozulmanın düzeltilmesi amacıyla ıslah projesi yürüttüklerini söyledi.

Kaysadu, “Proje kapsamında yaptığımız çalışmalarda en saf hayvan ırkına ulaşarak hayvan yetiştiricilerimize yüzde 80 oranında hibeli hayvan dağıtacağız. Bugün 152 yetiştiricimize 516 koç dağıtıyoruz. Diğer yetiştiricilerimize de ilerleyen günlerde koç teslimatını yapacağız. Proje sayesinde et ve süt üretiminde artış yaşanmasını hedefliyoruz.” dedi.

Bingöl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Vahap Şimşek, projeye Bingöl`deki yetiştiricilerin büyük ilgi gösterdiğini belirterek, “Hayvan ıslahı projesi kapsamında bölgede ilk defa Bingöl`de hayvan dağıtımı gerçekleştiriliyor. Proje kapsamında yapılan 966 başvurunun tamamı onaylandı. Bugün 516 koç dağıtımı yapılıyor. Küçükbaş hayvan işletmelerinde en az 100, en fazla 200 hayvan varlığı olanlara koç ve teke alımlarında yüzde 80 hibe desteği verilmektedir. Büyükbaş hayvan işletmelerinde ise 10, en fazla 49 baş hayvanı olan işletmelere yüzde 50 hibe desteği de verilmekte. Bakanlığımız şuan Bingöl`de 582 boğa projesi için 3 milyon 94 bin lira hibe desteğini onayladı. 516 koç hibesi için 1 milyon 149 bin lira Bakanlığımız hibe verdi. Teke alımı için de Bingöl`de temin edemediğimiz için Akdeniz`den 169 adet alım gerçekleştireceğiz. Bu projeye de 102 bin 600 lira Bakanlık hibe destek verecek. Ahır yapımı için 28 başvurunun tamamı bakanlığımız tarafından onaylandı. Bu kapsamda 2 milyon 631 bin lira ahır yapımı için hibe desteği verilecek. Bakanlığımız tarafından hayvan yetiştiricilerine toplam 6 milyon 977 bin 460 lira hibe verilecek.”diye konuştu.

Şimşek son olarak, 2014-2018 yılları arasında damızlık boğa, koç ve teke alımlarına hibe desteklerinin süreceğini sözlerine ekledi.   (Nihat kanat-İLKHA)